Medierna beskrev polisen mer positivt efter attacken på Drottninggatan
Svenska nyhetsmedier beskrev polisen och sociala medier mer positivt i samband med terrorattacken på Drottninggatan, än vad de gjorde efter terrordåd i andra europeiska länder. Det visar en studie från Mittuniversitetet.
Svenska nyhetsmedier bevakar terrordåd på ungefär samma sätt, oavsett om dåden sker i Sverige eller i andra länder i Europa visar rapporten från forskningscentret Demicom vid Mittuniversitetet. I studien granskas drygt 2 700 artiklar och videoinslag om dåden i Paris och Köpenhamn 2015 samt Stockholm 2017.
”Mönstret i bevakningen av terrordåden var likartat. Först fanns ett fokus på själva attackerna och de efterföljande dagarna handlade mycket om jakten på terroristerna. Det faktiska händelseförloppet stod i centrum, och artiklar och inslag som satte in händelsen i ett större sammanhang var mindre vanligt förekommande”, säger Lars Nord (bilden), professor i politisk kommunikation och centrumledare på Demicom, i en kommentar.
När det gäller rapporteringen om terrordådet i Sverige finns avvikelser jämfört med rapporteringen kring övriga dåd i Europa, visar studien. Såväl polisen som sociala medier beskrevs mer positivt och inslaget av nationell samling och uppslutning var mer tydlig. Vid sidan av de första fasansfulla ögonblicksbilderna fylldes nyhetssajterna snart också med berättelser om hur människor hjälpt varandra och hur stockholmarna slutit sig samman i stöd för det öppna samhället.
”Jämförelsen visar att nyhetslogiken slår igenom generellt, men att denna tar sig lite olika uttryck i inrikes och utrikes rapportering om terrordåd”, säger Lars Nord.
Studien visar också att andelen användargenererat material och uppgifter med ursprung i sociala medier som publicerades i svenska medier var betydligt större när det gällde terrordådet i Stockholm än i terrordåd i utlandet: 27 procent av publiceringarna rörande lastbilsattacken på Drottninggatan i april 2017, och bara 9 procent av publiceringarna rörande terrorattentatet i Köpenhamn i februari 2015.
I undersökningen granskades allt webbaserat material från Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet om terrordåden under de första fem dagarnas rapportering