Gå direkt till textinnehållet

Mattias Svensson: ”Hets mot homosexuella borde tillåtas”

Mattias Svensson, redaktör på borgerliga tidskriften Neo, deltar på tisdag i en paneldebatt om yttrandefrihet i samband med Stockholm Pride. Han anser att hetslagstiftningen bör tas bort.

Debatten har rubriken ”yttrandefrihetens gränser” – det låter ganska omfattande, vad är det ni ska diskutera?
– En del av det kommer nog att handla om hetslagstiftningen och mer specifikt då hets mot homosexuella. Hetslagstiftningen krockar med yttrandefriheten och det finns flera intressanta domar. Ett exempel är förstås Åke Green, säger Mattias Svensson.

Vilken uppfattning har du i frågan?
– Jag anser att det ska vara tillåtet att hetsa, att få yttra sin mening hur tokig den än är. Man ska få vara osmaklig, korkad och ha väldigt väldigt fel. Det ska inte vara tillåtet att uppmana till våldshandlingar, men det täcks in av annan lagstiftning, som uppvigling och stämpling. Vi behöver inte en hetslagstiftning för att komma åt det.

Är inte din uppfattning ganska kontroversiell?
– Hetslagstiftningen handlar om att förbjuda ringaktning av grupper och att förbjuda vad man uppfattar som osmakliga budskap. Man ska komma ihåg att samma resonemang används i andra länder för att förtrycka homosexuella och förbjuda Pride. Osedlighets- och osmaklighetsargumenten är tveeggade.

– Mer specifikt vill jag att hets ska kunna spela roll i straffvärderingen av andra brott, om det till exempel visar sig att en misshandel sker eftersom förövaren är rasist eller homofob ökar ju risken för återfall, till exempel. Men man bör inte kriminalisera opinionsyttringar.

I panelen ingår även Josefin Brink (V), Olof Lavesson (M) och Daniel Poohl, chefredaktör på Expo. Arrangör är RFSL, Expo och Öppna Moderater. Paneldebatten ”Yttrandefrihetens gränser” äger rum tisdag 31 juli kl 12.15 i Kulturhuset.

Fler avsnitt
Fler videos