”Många vill att vi ska anpassa oss efter ’rätt’ perspektiv”

12 januari, 2018

”Generellt har vi mycket diskussioner om hur vi ska förhålla oss till olika typer av påtryckningar från olika grupper.” Det säger Viveka Hansson i en kommentar till Journalisten, om sitt uppmärksammade blogginlägg om Alexander Bard.

"Att Alexander Bard twittrar motbjudande saker betyder inte att TV4 legitimerar det han står för." Det skriver Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, i ett uppmärksammat blogginlägg på TV4:s medieblogg.

En namninsamling, som startats av instagramkontot TNKVRT, kräver att Alexander Bard ska sparkas ur juryn till underhållningsprogrammet Talang på grund av sina sexistiska och rasistiska uttalanden. Mer än 10 000 personer har skrivit på uppropet.

”Jag tycker det är helt rimligt att Bard får står ut med en diskussion om hur han uttrycker sig på nätet”, skriver Viveka Hansson.

”Däremot tror jag att gruppens rop på strängare lagstiftning är en riskfylld väg att gå. Utgivarnas VD Nils Funcke varnar för en rad punkter där lagstiftarna är i full sving när det gäller att se över regelverken, på flera sätt som allvarligt hotar att inskränka yttrandefriheten”, skriver hon vidare.

Viveka Hansson menar att ”om petningar som lösning blir ett normaltillstånd har vi satt oss i en hal nedförsbacke.”

Hur har du upplevt påtryckningarna med namninsamlingen rörande Bard?

- Jag har inte varit personligen berörd av detta alls, då jag ju jobbar med nyheter och inte med det programmet. Mitt inlägg är principiellt.

Har det funnits kritik internt inom TV4 i frågan?

- Kring Bard vet jag inte riktigt, eftersom det som sagt inte ligger på mitt bord. Generellt har vi mycket diskussioner om hur vi ska förhålla oss till olika typer av påtryckningar från olika grupper. Det var ju till exempel inte så länge sedan vi blev bojkottade av SD, på grund av en medarbetares privata twitter.

- Att riksdagspartier agerar så är ovanligt, men annars finns grupper från alla håll som tycker att vi ska anpassa oss efter "rätt" perspektiv. Just därför tror jag det är viktigt att påminna om att medierna faktiskt är bra på att hålla takhöjd och ge utrymme för olika slags människor. Motsatsen påstås ju rätt ofta.

Vad tycker du om den debatt som följt i spåren av #metoo?

- Oj, det finns mycket att säga om den. Jag tycker att Metoo har varit ett fantastiskt genombrott. Debatten är långt ifrån över, den är viktig, komplex och behövs ett bra tag till.
 

 

 

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies