Gå direkt till textinnehållet

”Många myndigheter agerar fult”

I veckan rullar journaliststudenterna i Sundsvall ut sina granskningar. De har jobbat i motvind från svenska myndigheter och företag, som blir allt sämre på att lämna ut handlingar, menar läraren Peter Jonriksson.

Journalistutbildningen vid Mittuniversitetet har haft gräv på schemat sedan 1990-talet. För fem år sedan skiftade man fokus till undersökande journalistik och datajournalistik, och grävkursen förlängdes från fem till tio veckor.

– Och tidigare har vi tänkt att slutstationen är att ha något som kan publiceras. Där har vi förändrat tänket ordentligt, nu publicerar vi när det är två veckor kvar. Eftersom alla vet att många gånger börjar saker hända först när man publicerar; vi vill ha utrymme för att bemöta motreaktioner, för uppföljningar, säger Peter Jonriksson.

Studenterna får också lära sig marknadsföra ett gräv och att göra en genomslagsanalys av granskningen.

– Där tittar vi på antal klick, men framför allt på om vi lyckats påverka missförhållandet.

Årets granskningar spänner från dåliga arbetsförhållanden på en kafékedja till vuxna män som raggar på tonåringar på Wordfeud.

Att utkräva ansvar är ofta svårare när man inte har en redaktion i ryggen utan ”bara” är student. Hur funkar det?
– Det är svårt för en student att bli tagen på allvar av myndigheter och företag. Till min stora besvikelse märker jag att svenska myndigheter har blivit svårtillgängliga. De samarbetar inte när det gäller att lämna ut handlingar i den utsträckning man kan förvänta sig. En första vanlig reaktion när studenter tar kontakt är att försöka ignorera dem, inte prata med dem.

Du ser en försämring över tid?
– Det har blivit sämre, är min bestämda uppfattning. Det blir steg för steg svårare att få de handlingar man behöver. Om du är ny på ett område och inte vet exakt vad du behöver, vilka handlingar och med vilka diarienummer, säger offentlighetsprincipen att myndigheter ska hjälpa människor till rätta. Den uppgiften tycker jag att de mer och mer överger. De lämnar journalister, och därmed allmänheten, i sticket. Det är fult.

Vilka är de största utmaningarna för studenterna som gräver?
– Idéfasen är svår. De allra flesta kör sönder en idé för att de gör allt rätt: researchen visar att de antingen missuppfattat, eller att det inte går att stärka tesen. Då får de styra om. Andra gången brukar de vara mer krassa och rakt på sak.

Ni söker sampublicering med etablerade medier, hur har det gått i år?
– Det är svårare att nå ut i år, för redaktionerna är så ansträngda i coronatider att de inte hinner vara delaktiga. Men imorgon ska en grävgrupp vara med i SVTs Morgonstudio, det är väldigt roligt. Jag unnar mina studenter att få skörda lite framgång. De har slitit hårt med det här, det är skönt att se branschen belöna det.

Fler avsnitt
Fler videos