Reportern Anton Andersson filmade sig själv under julmusiktestet. Filmen finns på Youtube.

Lyssnade på julmusik i åtta timmar – fick hjärtklappning

8 december, 2017

Samtal med Handelsnytts reporter Anton Andersson testade hur butikspersonal kan ha det kring jul. Efter åtta timmars julmusik i hörlurarna kände han sig sjuk.

Handelsnytt som bevakar handeln ur ett arbetstagarperspektiv har många gånger rapporterat om arbetsmiljöproblemen med julmusik.

– Man kan tycka att det är en lustig grej, men för butikspersonal kan det vara på allvar. Folk tar tjänstledigt och semester för att slippa julmusiken, berättar Anton Andersson (bilden).

I år ville Anton Andersson testa ett nytt grepp i rapporteringen om den skadliga julmusiken och bestämde sig för att lyssna på en spellista bestående av tio av de mest spelade jullåtarna under en hel arbetsdag, åtta timmar i sträck.

Hur gick det?
– Jag var ganska peppad till en början. Jag hade gjort min research och var förberedd. Jag var laddad. Men när låtarna hade gått första varvet började det bli jobbigt.

Hur då?
– Det var då jag började försöka blocka ut ljudet för att kunna arbeta. Det blev mer och mer ansträngande. Mot slutet av dagen fick jag hjärtklappning och feberkänning. Jag kände mig sjuk.

Hur kändes det när du till slut stängde av julmusiken?
– Den första känslan var att jäklar vad gött att ta av sig hörlurarna. Jag var sent kvar på jobbet och det var helt tyst här. Jag hörde bara hur det knattrade lite från tangenterna. Det var ljuvligt.

– Den forskare jag har intervjuat berättade att det kräver mycket mental energi att stänga ute ljud. Man blir helt slut. Jag sov som en stock den natten, säger Anton Andersson.

Nu går ju julmusiken överallt i butikerna, har du fått någon clockwork orange-reaktion på julmusik?
– Nej, jag var rädd att jag skulle gå och nynna på de här låtarna och bli överkänslig när jag hörde någonting, men det var som att jag rensade ut skallen.

Du lyssnade på tio jullåtar som spelades om och om igen i åtta timmar, vilken var värst?
– Det var lätt Adolphson & Falks Mer jul. Den var överlägset värst. De har något nästan snuskigt sätt att sjunga den på. De vill ha sötare gröt och djupare dopp i grytan. Det var påträngande och jobbigt. Den kommer jag inte att spela igen.

Taggar: Handelsnytt
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies