FOTO: Urban Brådhe/Länstidningen

LT-chefen om avhoppet:
”Jag passar inte in”

10 maj, 2016

Samtal med Under förra veckan meddelade Länstidningen Södertäljes chefredaktör Anna Liljehag att hon sagt upp sig och slutar till sommaren. Huvudorsaken är de nya arbetssätt som Mittmedia infört.

Efter att Mittmedia köpt upp Länstidningen i Södertälje, tillsammans med de andra tidigare Promedia-ägda tidningarna, har man aviserat stora nedskärningar. På LT innebär det att sju av totalt 27 tjänster försvinner på redaktionen. I förra veckan kom nästa dråpslag, chefredaktören Anna Liljehag meddelade att hon lämnar tidningen.

– Det är en annan förtagskultur i Mittmedia än vad jag jag är van vid, och ett annat arbetssätt. Jag känner att jag inte kommer till min rätt, jag passar inte in, säger Anna Liljehag till Journalisten om avhoppet.  

Anser du att Mittmedia är på väg åt fel håll?
– Jag tror att papperstidningen behöver lite mer kärlek för att man ska kunna behålla både prenumeranter och annonsörer, vi har betalrelationer som jag tycker man ska försöka hålla i så länge det går.

…går Mittmedias omställning för fort?
– Neddragningar får man vara beredd på i den här branschen, och jag skulle inte använda de orden som att omställningen går för fort. Men jag tror att papperstidningen behöver mer kärlek för att man ska hålla i den ett tag till. Sen är det självklart att man måste satsa digitalt, och Mittmedia är bra på det, de satsar och har en strategi och är tydliga med åt vilket håll man ska. Men man behöver vårda papperet för att ha intäkter några år till också.

Har du talat om för ledningen varför du slutar? Var det ett gemensamt beslut att gå vidare?
– Ja, vi har pratat, men det var mitt beslut att det fick räcka. De behöver någon som går helhjärtat in i det här och kan göra ett bättre jobb än jag kan göra för LT.

Vad ska du göra nu?
– Jag ska börja jobba på en skola som administrativ chef, så jag byter helt bana.

Hur länge har du arbetat med journalistiken?
– Jag började 1997. Så Nästan 20 år.

Varför lämnar du branschen helt?
– Jag älskar journalistiken men tycker att branschen är lite deppig just nu. Det ska bli jättespännande att gå in i något helt annat och så får vi se hur mycket jag saknar det.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Ami Lönnroth tis, 2016-05-10 16:52
Tråkigt att Anna Liljehag slutar tycker jag som tillhör LTs dagliga läsare. Samma gjorde ju nyligen hennes företrädare Katrin Säfström när hon sade upp sig på Nerikes Allehanda - av samma skäl. Det är illa när duktiga drivna journalister som byggt upp ett förtroende hos sin läsekrets ser sig tvungna att sluta och rentav byta bransch !
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies