Gå direkt till textinnehållet

Löntagarperspektiv på finansnyheter

De senaste åren har finansnyheter trängt undan rapporteringen om den övriga arbetsmarknaden.Som motvikt har några svenska fackliga tidningar numera en daglig nyhetsrapportering på Internet utifrån arbetstagarnas perspektiv.

De senaste åren har finansnyheter trängt undan rapporteringen om den övriga arbetsmarknaden.

Som motvikt har några svenska fackliga tidningar numera en daglig nyhetsrapportering på Internet utifrån arbetstagarnas perspektiv.

Den 12 december offentliggjordes sammanslagningen mellan Astra och Zeneca. Den inledande rapporteringen dominerades av hur börskursen och aktieägarna påverkades. SIF-tidningens webbredaktör Magnus A Jacobsson letade efter andra infallsvinklar, på Astra finns nämligen SIFs största fackklubb.

– Klockan 9.30 kom pressmeddelandet om fusionen. Två timmar senare berättade vi i vår nättidning att de anställda förlorar inflytande i företaget eftersom huvudkontoret ska flyttas till London där fackförbunden inte har någon representation i bolagsstyrelserna, berättar Magnus A Jacobsson.

Det fackförbundstidningarna skriver om anses inte längre särskilt hett men tack vare nättidningen har SIF-tidningen i viss mån lyckats motverka den tendensen, tycker Magnus A Jacobsson.

– Senaste månaderna har TT tagit upp flera av våra grejor, exempelvis en nyhet om att andelen kvinnor i svenska industriföretags bolagsstyrelser fortfarande bara är två procent och att Volvo byter ut många av sina underleverantörer i Sverige mot billigare alternativ från östeuropa.

Även Dagens Arbete känner av motståndet mot nyheter ur arbetstagarperspektiv. Redaktionssekreteraren Ulf Thorgren berättar att nio svenska elektriker nyligen belagts med yrkesförbud, vilket han genom pressmeddelanden förgäves försökt få de större nyhetsreaktionerna att intressera sig för. För 10-15 år sedan hade redaktionerna nappat, tror han.

– Nyhetsbedömningen är i dag så oerhört likartad att det som inte passar in i mallen faller utanför, säger Ulf Thorgren.

Tack vare sin dagligen uppdaterade webbtidning kan Dagens Arbete åtminstone nå den egna kretsen med nyheten om elektrikerna och detta långt innan pappersversionen kommer ut.

Än så länge har nätversionen av Dagens Arbete bara cirka 3 000 besök i veckan vilket bara är en gnutta jämfört med papperstidningens upplaga på 538 000 ex.

– På lång sikt kommer läsarna av nättidningen att öka, den kan bli ett alternativ till nyheterna på börs- och finanssidorna, tror Ulf Thorgren.

Också Seko-magasinet har en nätversion som uppdateras i stort sett dagligen. Även bland andra LO-tidningen och Byggnadsarbetaren strävar mot daglig nyhetsrapportering på nätet.

Fotnot: Webbadresser till de tidningar som nämns i artikeln:

http://www.siftidn.sif.se/

http://www.seko.se/MAGASINET/

http://www.dagensarbete.se/

http://www.lo.se/lo-tidningen/

Fler avsnitt