Gå direkt till textinnehållet

Länka till skyddat material kan vara tillåtet

Det kan vara tillåtet att länka till upphovsrättskyddat material om man gör det utan vinstsyfte. Det har EU-domstolen slagit fast.

Sanna Wolk, docent i upphovsrätt vid IMK på Uppsala universitet, anser att domen är kontroversiell eftersom traditionellt så har all hantering av olagligt material på nätet varit upphovsrättsintrång.

”Med den här domen säger EU-domstolen att det kan vara okej att länka till upphovsrättskyddat material om det görs utan kännedom och utan vinstintresse”, säger Sanna Wolk till SVT.se.

Domen rör webbplatsen GeenStijl som vid flera tillfällen under 2011 länkat till en sajt där nakenbilder på den nederländska kändisen Britt Geertruida Dekker publicerats olagligt.

Annons Annons

I domen konstaterar EU-domstolen att ”internet har en särskild betydelse för yttrandefriheten och informationsfriheten”.

Om privatpersoner eller företag medvetet och i vinstsyfte länkar till upphovsrättsskyddat material menar EU-domstolen att de bör fällas av nationella domstolar för upphovsrättsbrott.  

”För Sveriges del innebär det nu att våra domstolar måste ta hänsyn till EU-praxis och också i vissa fall fria när någon person länkar till olagligt material på nätet”, säger Sanna Wolk.

Fler avsnitt
Fler videos