Gå direkt till textinnehållet

”Kunskapen om samiska frågor är inte så stor”

SVT satsar på ett fördjupande nyhetsprogram riktat till den samiska publiken. ”Det är otroligt roligt”, säger Maria Saijets, redaktör för 15 minuter från Sápmi.

På lördag är det premiär för SVTs nya samhällsprogram 15 minuter från Sápmi, som sänds från en nybyggd studio i tv- och radiohuset i Kiruna – medan inspelningen och tekniken sköts från Malmö, 185 mil söderut. Det är det längsta avståndet mellan studio och kontrollrum inom SVT Nyheter.

Redaktören Maria Saijets hoppas på att det nya formatet kommer att medföra att samiska nyheter för större spridning i landet.

– Det är otroligt roligt. Vi har gjort Oddasat i 20 år så det känns bra att kunna ta nästa steg nu. Samiska frågor är ofta ganska komplexa och kunskapen är inte så stor i Sverige, så jag hoppas att ett fördjupande nyhetsprogram kan bidra till att intresset och kunskapen växer, säger Maria Saijets.

Annons Annons

15 minuter från Sápmi sänds en gång i veckan och kommer att innehålla ett eller två längre inslag kring ett nyhetstema, samt studiointervjuer och -samtal. Under våren kommer man att fokusera på sametingsvalet den 16 maj.

– Just eftersom frågorna ofta är komplexa har det varit svårt att berätta om dem i vanliga nyhetssammanhang. Nu kan vi komma lite längre in i frågorna och sätta dem i sammanhang på ett bättre sätt.

SVT har producerat dagliga nyheter på samiska sedan 2001. Nyhetsverksamheten omfattar nu ett 15-tal medarbetare. SVT Sápmi förser det dagliga nordiska tv-programmet Oddasat med nyheter från den del av Sápmi som ligger i Sverige och har en nyhetssajt som görs tillsammans med Sameradion.

Fler avsnitt
Fler videos