Gå direkt till textinnehållet

Kulturskapare vill ha tillbaka en kulturredaktör i Hälsingland

Lokala kulturskapare protesterar mot att Bonniers fyra lokaltidningar i Hälsingland inte längre har en kulturredaktör. ”Med all respekt för kulturskaparna, inte en enda läsare har hört av sig”, säger Ljusnans chefredaktör.

Sedan Christina Busck gick i pension i juni finns ingen kulturredaktör för HT, Ljusnan, Söderhamns-Kuriren och Ljusdals-Posten. I en insändare uppmanar 16 lokala kulturskapare tidningarna att tänka om och menar att tidningarna ”sviker sitt uppdrag”.

De fyra chefredaktörerna svarar att traditionella förhandstexter och recensioner läses av få. Den framtida kulturbevakningen ”kommer med stor sannolikhet att ha fokus på de som skapar kultur och deras förutsättningar, på bekostnad av förhands och recensioner.”

Ljusnans chefredaktör Tomas Froms säger till Journalisten att förändringen av den indragna kulturredaktörstjänsten i praktiken är mycket liten.

Annons Annons

– Ljusnans allmänreportrar har skrivit 98 procent av all kultur de senaste femton åren. Vi har ett aktivt kulturhus, ett fint museum, många kulturutövare, vi skriver om dem idag på samma sätt som vi gjort i många år. Det kulturskaparna efterlyser har vi inte haft på decennier. Vi har inga utpräglade recensenter, säger han.

Läsarundersökningar visar tydligt att kulturkritik inte prioriteras av läsarna, menar Froms. Bok- och utställningsrecensioner kommer inte att få tidningen att överleva.

– Jag skulle jättegärna ha tre kulturredaktörer som skriver som Hemingway, har örat mot marken och tilltalar den nya Tiktokgenerationen. Men vem fan av dem vill flytta till Bollnäs?

Skulle ni ha resurserna, om de ville det?
– Det händer att folk flyttar… Just nu är vi organiserade så här. Den gemensamma kulturredaktören gick i pension och vi har inte längre gemensamma tjänster, vi är egna enheter.

Någon läsarstorm har inte uppstått, betonar Tomas Froms.

– Med all respekt för kulturskaparna, inte en enda läsare har hört av sig om det här. Våra allmänreportrar är väldigt duktiga.

Ljusnans politiska redaktör Lilian Sjölund ger i en ledare idag stöd åt kulturskaparnas linje:

”Läsarna förtjänar ett vant och kunnigt öga på konsten, en recensent som kan sätta boken i kontext, dra paralleller, förstå bärkraften, eller tvärtom, genomskåda hafsverket. Läsaren behöver guidas, uppröras eller hitta en röst att lita på.”

Fler avsnitt
Fler videos