Gå direkt till textinnehållet

Konstkritiker fick sluta på HP

Tidningarnas bojkott av Alisanslutna frilansar börjar nu få effekt.— Jag har fått besked om att jag inte längre är välkommen att medverka i Hallandsposten, säger Patric Moreau, frilans i Stockholm.

Tidningarnas bojkott av Alisanslutna frilansar börjar nu få effekt.

— Jag har fått besked om att jag inte längre är välkommen att medverka i Hallandsposten, säger Patric Moreau, frilans i Stockholm.

Som Journalisten tidigare berättar har en rad frilansar uppmanats av olika tidningar att skriva på avtal där de låter uppdragsgivarna fritt använda sig av deras texter.

Annons Annons

Det kan innebära till exempel att tidningarna inte behöver betala extra när frilansartiklar publiceras på deras webbtidningar.

Flera frilansar har gått med i Alis, den organisation som arbetar för att tillvarata frilansarnas rättigheter.

Patric Moreaus medlemskap i Alis innebar slutet på hans medverkan i Hallandsposten.

—Tidigare skrev jag konstkritik i Hallandsposten. Nyligen fick jag ett brev från tidningens chefredaktör Sverker Emanuelsson som gjorde klart att medlemmar i Alis inte längre får arbeta för Hallandsposten.

—Det här är naturligtvis helt odemokratiskt. Jag har hamnat i blockad bara för att jag utnyttjat min rätt att vara medlem i en förening.

Med brevet följde ett avtal som Patric Moreau uppmanades att skriva under.

—Där stod till exempel att Hallandsposten utan att betala skulle ha rätt att sprida mina texter vidare. För mig som lever på att sälja mina artiklar till olika tidningar vore det förödande att skriva på ett sådant avtal.

Journalisten har inte lyckats nå Sverker Emanuelsson.

Fler avsnitt
Fler videos