Gå direkt till textinnehållet

Journalistparet: Oron ökar för nya attentat

Journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson är upprörda över att polisen inte underrättade dem om att utredningen om bombattentatet i Nacka år 1999 åter tagits upp – och är oroliga för att hoten nu ska öka på nytt.

Journalistparet Peter Karlsson och Katarina Larsson är upprörda över att polisen inte underrättade dem om att utredningen om bombattentatet i Nacka år 1999 åter tagits upp – och är oroliga för att hoten nu ska öka på nytt.

Det var genom en reporter från Radio Stockholm som Peter Karlsson och Katarina Larsson fick reda på att länskriminalen redan i december förra året återupptagit förundersökningen. Enligt kriminalinspektör Bengt Lönnroth vid länskriminalen hade det framkommit nya omständigheter, utan att han vill gå in på några detaljer. Polisen har hållit förhör med flera personer, några av dem har förhörts tidigare.

Peter Karlsson och Katarina Larsson är upprörda över att länskriminalen inte underrättat dem att de dragit igång en ny förundersökning.

Annons Annons

– Vi har haft kontakter med poliser som säger att hoten kan öka om man börjar rota igen. De skyldiga, som kände sig trygga när utredningen lades ner, kan åter börja agera, säger Katarina Larsson.

Bengt Lönnroth säger att det inte fanns någon anledning att informera journalistparet innan man vet om undersökningen leder någon vart.

– Hoten har inte höjts mot dem, utan det var andra saker som gjorde att vi tog upp utredningen igen, säger Bengt Lönnroth.

Journalistparet har under en längre tid bevakat nazistiska grupper. De har nu skyddad identitet efter att ha blivit utsatta för flera hot. En handläggare på försäkringskassan i Göteborg lämnade ut deras adress och personnummer till nazister.

Ryggen skadad

Kort därefter blev Peter Karlsson och hans son utsatta för ett attentat i Nacka 1999. En bomb placerades under deras bil. Peter Karlssons rygg skadades så allvarligt att han i dag är stelopererad.

Hösten 2001 anhölls två män för bombattentatet men försattes senare på fri fot. Inte heller när de två männen anhölls blev paret kontaktade av polisen, utan det var en reporter på Expressen som ringde klockan halv sju på morgonen och informerade dem om vad som hänt.

I april förra året lade polisen ner förundersökningen eftersom länskriminalen ansåg att de inte kunde binda någon person vid attentatet.

Peter Karlsson och Katarina Larsson är inte förvånade över att polisen inte kontaktat dem eftersom deras relation till länskriminalen inte har varit den bästa ända från början.

– På länskriminalen tycker de att journalister är det värsta som finns. De anser att så fort de säger något så står det i tidningarna dagen efteråt. En av utredarna sade till oss att så fort det ringer en journalist till henne så slänger hon på luren, säger Peter Karlsson.

Redan när förundersökningen drogs igång 1999 förklarade Bengt Lönnroth för Peter Karlsson att bilbomber är svåra att utreda och redan efter ett halvår förklarade han att de mentalt måste förbereda sig på att utredningen kanske måste läggas ner.

– Det var vi som presenterade fakta om vilka nazister som kunde vara misstänkta. Vi visste nämligen vilka som hade kartlagt oss och kunde ha placerat bomben under bilen, säger Peter Karlsson.

Enligt Dagens Nyheter skulle några av dem som senare dömdes för mordet på syndikalisten Björn Söderberg ha ingått i det nätverk som samlade in information om journalistparet.

Peter Karlsson tänker, trots allt han gått igenom, fortsätta att skriva om olika nazistiska grupperingar.

– Det måste jag göra efter vad jag har blivit utsatt för, annars skulle allt ha varit bortkastat.

Mera tveksam

Katarina Larsson är mera tveksam till om hon vill fortsätta att bevaka extremistgrupper. Det har kostat alldeles för mycket. Hela deras liv har förändrats. Framför allt har det påverkat deras två barn som inte kan leva ett normalt liv, inte kan göra vad de vill, inte gå vart de vill.

– Vi kan inte gå vidare med våra liv när ingen har blivit gripen för dådet. Det handlar inte om att jag vill se någon gripas och satt i fängelse. Det handlar mera om att få klarhet. Man vill veta, man vill också att andra ska få veta så att det blir ett slut på alla spekulationer. Det skulle kännas skönt, säger Katarina Larsson.

Peter Karlsson har, närmare fem år efter attentatet, ännu inte fått ut någon ersättning från försäkringsbolaget för de skador han ådrog sig vid bombattentatet.

För att han ska få ut sina försäkringspengar måste han bevisa hur attentatet gått till. För detta behöver han få ta del av polisen förundersökning om bombdådet. Men både länspolisen och kammarrätten har avslagit hans begäran med hänvisning till utredningssekretess.

– Först fick vi inte ut handlingarna därför att polisen eventuellt skulle starta utredningen på nytt och nu när ärendet har tagits upp igen är det ännu svårare att få ut materialet, säger advokat Carl-Johan Vahlén, Peter Karlssons juridiska ombud.

Striden med försäkringsbolaget och olika myndigheter har tagit på Peter Karlssons krafter. Han tycker att det är skandal hur brottsoffer hanteras, ofta sämre än de misstänkta.

– Jag har väntat i fem år på vad som ska hända. Det känns som att befinna sig i ett stor vakuum. Jag vaknar upp på morgonen, äter frukost och blir åter trött. Det är som om tröttheten aldrig går ur kroppen. Det måste vara så här som flyktingar känner sig när de inte vet hur deras framtid kommer att se ut, säger Peter Karlsson.

pj@journalisten.se

Fotnot: Det är svårt att få fram hur många journalister i Sverige som har skyddad identitet. Ungefär fem, sex är medlemmar i Journalistförbundet. Post till dem som har skyddad identitet går via de lokala skattemyndigheterna. Men någon registrering på yrke finns inte. Ungefär 8 000 personer har skyddad identitet, enligt Skatteverket.

Fler avsnitt
Fler videos