Gå direkt till textinnehållet

”Journalistik blir inte smart för att den är tråkig, eller dum för att den är underhållande”

Viktor Barth-Kron lämnar Kvartal efter bara åtta månader och blir inrikespolitisk kommentator i Expressen. Han berättar i en intervju med Journalisten att han inte tänker överge humorn som han tillfört i den svenska politikbevakningen med sina lättsamma videokommentarer.

I måndags var allt klart, och Viktor Barth-Kron sade upp sig från tjänsten på Kvartal för att från och med den 1 december bli anställd som inrikespolitisk kommentator på Expressen, där han kommer att ingå i tidningens politikredaktion.

Du lämnade DN för Kvartal tidigare i år och nu går du till Expressen. Varför?
– Jag jobbade på DN i åtta år vilket i de flesta sammanhang utom i vissa journalistiska sådana numera nog betraktas som en lång tid. Det var dags då. Men jag hade inga planer alls på att lämna Kvartal nu. Jag hade tänkt jobba kvar. Men så kom det här erbjudandet plötsligt, och något sånt här dyker ju inte upp varje år.

– Det känns förstås inte klockrent att hoppa av så snabbt, men jag är säker på att Kvartal klarar sig utmärkt även framöver.

Annons Annons

Viktor Barth-Kron har med det humoristiska och vassa kommenterande videoformatet ”Viktors Val” på DN och ”Veckan med Viktor” på Kvartal nått en stor publik i sociala medier.

Det alla undrar nu är förstås vad som ska hända med videokommentarerna när du börjar på Expressen. Kommer ”Veckan med Viktor” att leva kvar?
– De exakta formerna för min medverkan kan jag inte gå in på. Det är inte heller helt spikat. Men jag gillar att jobba med både text och rörlig bild, och det passar ju väldigt bra på Expressen, som har ett driv och en experimentlusta som tilltalar mig.

Går det att arbeta med satir och humor om man är Expressens inrikespolitiska kommentator?
– Ja. Journalistik blir inte smart för att den är tråkig eller dum för att den är underhållande. Mina texter i Kvartal kanske har haft ett tyngre anslag, medan videoinslagen varit en mer lättsam avslutning på veckan, även om ämnena där också förstås kan vara tunga. Hur mixen blir på Expressen är något vi får jobba fram, men jag är övertygad om att vi kommer att hitta på något bra. Jag tycker inte att det ena utesluter det andra.

Det har funnits en debatt om Kvartals politiska inriktning, inte minst på grund av den hemliga finansieringen. Ser du en risk att du blivit nedfläckad av det?
– Nej, absolut inte. Kärnredaktionen består av sex personer och jag har varit med på alla möten; jag hade märkt om det hade funnits någon otillbörlig påverkan, och det gör det inte. Alla som är där är det för att skapa bra samhällsjournalistik i olika former. Mitt eget arbete är också så offentligt att alla kan och får bilda sin egen uppfattning om det, men jag tror att de flesta sett att jag har tänkt själv både på DN och på Kvartal.

– Den som faktiskt har följt Kvartal under det senaste året har nog också noterat en växande bredd i både ämnen och medverkande. Det var ett uttalat mål när jag började, jag har jobbat för att bidra till det och den vägen hoppas och tror jag att man fortsätter gå. Sverige behöver generellt fler medieexperiment med höga ambitioner, inte färre, säger Viktor Barth-Kron.

Fler avsnitt
Fler videos