Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet träffar regeringen om hat och hot

I dag träffar Journalistförbundet regeringen för ett runda-bords samtal om problemen med hat och hot mot journalister. Förhoppningen är bland annat att regeringen ska ge grönt ljus för demokrati- och hatbrottsgrupper i hela landet.

Journalistförbundet menar att det som talar för att det nu blir krafttag i frågan är att handlingsplanen som regeringen har jobbat med ett tag, för att synliggöra problematiken, börjar ge resultat. 

– Men det som verkligen kommer att göra skillnad är om polisen får bättre redskap att jobba med de här frågorna, säger Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet.

Vid mötet med inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister Amanda Lind representeras förbundet av ordförande Ulrika Hyllert och Tove Carlén. De förväntar sig att regeringen kan presentera någon slags plan framåt, man har också egna konkreta förslag med sig till bordet.

Annons Annons

– Våra förslag handlar bland annat om det straffrättsliga skyddet för journalister och andra aktörer som är viktiga för demokrati. Där skulle vi vilja att man tillsätter en utredning som tittar på hur det kan ses över på bästa sätt. Sen vill vi också att det ska finnas demokrati- och hatbrottsgrupper i hela landet, idag finns det bara i storstadsregionerna, säger Tove Carlén.

Fler avsnitt
Fler videos