Gå direkt till textinnehållet

Journalister nekas inlogg på grund av spelannonser

Den fristående travsajten Trottosport nekas inlogg till Kanal 75, ett statligt kontrollerat företag som tillhandahåller bilder och resultatlistor till medier. Anledningen är att Trottosport har haft annonser för utländska spelbolag på sin sajt. Däremot nekas inte tidningskoncerner som Schibsted som också tar in annonser från utländska spelbolag.

Kanal 75 producerar direktsända lopp, bilder och information om travsporten i Sverige. Den drivs av statligt kontrollerade ATG. Många av landets travsajter och skribenter har ett inlogg till Kanal 75, där de kan hämta dagsfärsk information för att kunna rapportera om sporten. Men Henrik Ingvarsson, som tillsammans med sin kollega Lennart Persson driver sajten Trottosport, nekas inlogg.

Anledningen?

Att de har haft annonser från utländska spelbolag.

Annons Annons

Samtidigt har flera stora tidningshus som Expressen och Aftonbladet inga problem att få inlogg trots att de också har spelannonser från utländska spelbolag nästan dagligen.

Per Carlsson är administrativ chef på Kanal 75. Han bekräftar för Journalisten att Trottosport inte får någon ny inloggning på grund av sina annonser.

– Vi har skrivit nya avtal för alla användare som Trottosport just nu inte kan leva upp till. Det handlar om att de tar in annonser och länkar till spelbolag som inte har licens att arrangera spel i Sverige, säger han till Journalisten.

Samtidigt förekommer liknande annonser i stora tidningar som DN och SvD nästan dagligen?
– Ingen av de du nämner har ett konto på Kanal 75.se, men kvällstidningarna har ju det. Skillnaden där är att de inte har länkar till spelbolagen direkt på sina travsajter, utan på andra sajter, säger Per Carlsson.

Så om man bara sätter annonserna på andra sidor än där man skriver om trav så är det okej?
– Ja, de ligger inte i direkt anslutning till vårt material och det är skillnaden för oss. Det är också så att på de stora tidningarna så har inte travredaktören någon kontakt med marknadsavdelningen så de har inte samma inflytande vilka annonser som tas in. Om man däremot driver sin egen travsajt så har man en annan koll på annonserna, menar Per Carlsson.

Trottosport köper inte Per Carlssons resonemang.

– Han (Per Carlsson red.anm) som är journalist själv, och så har varit i många år, förstår mycket väl att branschen är tuff. Precis som på DN eller Aftonbladet så sköts våra annonser av en utomstående avdelning, säger Henrik Ingvarsson.

I stället menar Ingvarsson att det är en konflikt mellan det nya hästspelsbolaget Legolas och Kanal 75 som ligger bakom det nya avtalet.

– Ja, anledningen till Kanal 75s nya avtalspunkter för att få nytt inlogg är att det är en del i ett slags strid mellan ATG och Legolas, vill jag nog påstå, säger Ingvarsson.

Kanal 75 slår ifrån sig kritiken. Att de skriver nya avtal med sina kunder beror på att de förra avtalen skrevs för 12 år sedan och behövde uppdateras, eftersom de flesta konton inte användes längre då många av användarna har bytt arbetsplatser.

– Legolas.bet är ett av några spelbolag som saknar licens att bedriva spel på hästar i Sverige. Dessa spelbolag får inga konton på Kanal 75, vilket även gäller för dem som har tydliga redaktionella eller kommersiella samarbeten med icke-licensierade spelbolag, säger Per Carlsson.

Fler avsnitt
Fler videos