Gå direkt till textinnehållet

Journalister inbjudna till ”samtal” med statsråd

Inför valrörelsen bjuder statsråden in bland annat journalister för så kallade informella samtal. Tidningen Arenas chefredaktör Per Wirtén tackade ja. Men Lasse Willén på Naturmorgon i P1 sa nej:– Naturligtvis är det olämpligt för en journalist att umgås med makthavare på detta sätt.

Inför valrörelsen bjuder statsråden in bland annat journalister för så kallade informella samtal. Tidningen Arenas chefredaktör Per Wirtén tackade ja. Men Lasse Willén på Naturmorgon i P1 sa nej:
– Naturligtvis är det olämpligt för en journalist att umgås med makthavare på detta sätt.

I början av maj skickade socialdemokraternas internationella sekreterare Ann Linde ut en inbjudan till ”informellt samtal” med jordbruksminister Ann-Christin Nykvist. Mat och dryck erbjöds i utbyte mot kommentarer om regeringens politik.

– Ärligt talat blev jag häpen, säger Lasse Willén. Det är naturligtvis smickrande att regeringen vill ha mina råd. Men Sveriges Radio måste slå vakt om sin självständighet och trovärdighet, särskilt ett valår. Jag är förvånad över att man inte förstår det i kanslihuset.

Annons Annons

bryt

Per Wirtén tackade däremot ja till ett liknande möte om migrationspolitik med statsrådet Barbro Holmberg.

– Om jag hade varit reporter på Ekot hade jag sagt nej, säger Per Wirtén, som tycker att formuleringen “informellt samtal” är problematisk. Men hade det sagts något sensationellt, då hade jag använt det. Även om någon hade blivit sur.

ma@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos