JO prickar kommun för pressmeddelande
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Vetlanda kommun för att i ett pressmeddelande på webben felaktigt ha uppgett att en person var polisanmäld och misstänkt för brott.
Kommunen publicerade på sin webbplats den 13 mars 2009 ett pressmeddelande under rubriken "Uppdrag granskning på nya uppdrag". Man berättade att journalisterna var i Vetlanda för att göra reportage om "överförmyndarens roll i ett fall där en mamma misstänks ha förskingrat barnets pengar".
I pressmeddelandet berättade kommunfullmäktiges ordförande att han hade bett Länsstyrelsen granska överförmyndarens hantering av fallet. Där angavs också att uppgiften om att mamman polisanmälts kom från hennes barn.
Kommunen dementerade fyra dagar senare på hemsidan uppgiften om att mamman polisanmälts.
SVT publicerade den 20 mars på sin webbplats en artikel med rubriken "Efter intervju: Vetlanda kommun spred lögn till media." I artikeln intervjuades kommunfullmäktiges ordförande som uppgav att anklagelsen mot modern hade lämnats till kommunen av företrädare för överförmyndaren.
Länsstyrelsen riktade den 31 augusti 2009 mycket allvarlig kritik mot överförmyndaren, åtalsanmälde henne för misstänkt tjänstefel och begärde att tingsrätten skulle entlediga henne.
Journalisten Lars-Göran Svensson på Uppdrag granskning anmälde kommunens publicering av pressmeddelandet till JO. Han menade att påståendet om polisanmälan var mycket känsligt och att det allvarligt kunde skada barnet. Den felaktiga uppgiften spreds genom att lokalpressen publicerade den dagen efter.
JO Hans-Gunnar Axberger skriver i sitt utlåtande att kommunens syfte med att i pressmeddelandet peka ut mamman som brottslig kan antas ha varit att rikta fokus mot henne snarare än mot överförmyndarens eller kommunens tillkortakommanden, som journalisterna intresserade sig för.
Enligt JO har det inte funnits något godtagbart skäl till för varför kommunen över huvudtaget skulle beröra frågan om brott hade begåtts. Uppgiften var felaktig och publicerades uppenbarligen utan närmare faktakontroll.
Sättet för publiceringen präglades, enligt JO, inte av den objektivitet som kraven på saklighet och opartiskhet i regeringsformen förutsätter. Det är särskilt allvarligt att agerandet gick ut över enskilda, vilkas privat- och familjeliv kommunen är skyldig att värna.