Gå direkt till textinnehållet

”Jag säljer inte min tid till någon annan”

Livet blev roligare och rikare för Sigge Ennart när han hoppade av chefskarriären på Aftonbladet för att ta makten över sitt liv. Tillsammans med Olof Brundin har han skrivit boken Ta det lite lugnare – och må mycket bättre.

De var vänner, hade båda jobbat över 30 år på Aftonbladet och gjort chefskarriär. Men något skavde, jobbet tog all tid och de kände att de inte hann med familjen eller livet över huvud taget. Tankarna på att hoppa av ekorrhjulet växte fram hos båda, på var sitt håll.

– Det var ett drastiskt och inte så lätt beslut, berättar Sigge Ennart. Man brottas med olika rädslor, men när jag väl tagit steget upptäckte jag att det inte var så farligt. Livet blev både roligare och rikare.

Nu, två år efter att de tog steget kommer boken som berättar om hela resan och som också innehåller intervjuer med experter som bland annat svarar på frågan om vad det är som gör att vi stannar kvar i ekorrhjulet, trots att vi inte mår bra.

Annons Annons

Författarna har också gjort en egen undersökning med svar från
1 264 förvärvsarbetande, som visar att två miljoner människor vill ta det lite lugnare.

– Vi skrev boken för att inspirera andra att själva våga ta steget. Man behöver inte säga upp sig, man kan bestämma sig för att man ska gå hem klockan 17.00 och inte ta med sig jobbet hem.

Båda är medvetna om att de är priviligierade. De hade höga chefslöner och hade gjort bostadskarriär. Gick det åt skogen kunde de alltid sälja sommarstugan.

– Boken riktar sig i första hand till dem som gjort chefskarriär och som har fastnat i att jobba dygnet runt och försaka familj och fritid. Men jag har själv jobbat i allt från bil- till tidningsfabrik och det finns tips i boken som alla kan ha användning av för att göra förändringar i sitt liv. Alla har inte råd att säga upp sig. Men man kan flytta gränser och skaffa sig mer makt över sin tid.

Sigge Ennart poängterar att vitsen är att han inte längre säljer sin tid till någon annan.

I boken listar de båda några anledningar till att man kan tveka att ta steget. Rädslan för ekonomin är en, drivet att på jobbet slå konkurrenterna och utveckla verksamheten en annan. Att känna sig viktig, få ta del av företagets hemligheter och få beröm och bekräftelse kan också göra att man stannar kvar, liksom kamratskap med kollegerna.

– För mig var det ekonomin som gjorde att jag tvekade. Jag hade små barn, 8 och 10 år då jag fattade beslutet. Jag brottades med tankar på om vi skulle tvingas sälja huset och flytta. Om barnen skulle behöva byta skola och mista sina kompisar. Jag visste inte om vi skulle klara påfrestningarna, om jag och min fru skulle börja bråka om pengar. Tankar som visade sig vara obefogade.

Ett tips som Sigge Ennart delar med sig av är att lägga undan pengar varje månad och stresstesta om det fungerar att leva på en mindre summa.

– En sak jag upptäckte var att det kostar mycket att leva ett stressigt liv. När jag slutat sjönk kostnaderna drastiskt.

Att avstå från att äta lunch ute, skippa taxi, byta till en billigare livsmedelsbutik och dra ner på klädinköp sparar mycket pengar. Sigge Ennart fick tid över att se över dyra avtal och kunde förlägga resor till lågsäsong då det är billigare.

I dag hyr familjen Ennart ett radhus i Spanien. I boken summerar han hur livet blev, två år efter att han bestämde sig för att hoppa av ekorrhjulet.

Han längtar inte tillbaka till lönearbetet. Familjen har kommit närmare varandra och han har mer fritid att bland annat använda till motion. En del vänner har försvunnit men vänskapen med de som finns kvar har fördjupats och ekonomin räcker för att bli mätt. Hur det ser ut när det gäller jobb och karriär får framtiden utvisa.

Hösten 2018, innan boken var helt klar, avled Olof Brundin.

– Jag tvekade aldrig att färdigställa boken. Olof brann för projektet och var stolt över vad vi åstadkommit. Jag pratade också med hans anhöriga, säger Sigge Ennart.

 

Fotnot: Boken ges ut på Sterners förlag.

Fler avsnitt
Fler videos