Gå direkt till textinnehållet

Israels ambassad protesterar mot teckning i Dagens Arbete

Israels ambassad i Stockholm har framfört klagomål mot Dagens Arbete för att tidningen publicerat en teckning som ambassaden anser är antisemitisk. – Det går inte att stämpla all kritik av den israeliska staten som antisemitisk, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Israels ambassad i Stockholm har framfört klagomål mot Dagens Arbete för att tidningen publicerat en teckning som ambassaden anser är antisemitisk.

– Det går inte att stämpla all kritik av den israeliska staten som antisemitisk, säger Dagens Arbetes chefredaktör Hans Larsson.

Teckningen som upprört ambassaden föreställer Israels premiärminister Ariel Sharon tvättande sina händer i blod och är gjord av Julie Leonardsson.

Annons Annons

Ambassadrådet Rafael Harpaz besökte Dagens Arbetes redaktion på tisdagen och framförde ambassadens ogillande.

“Antisemitiska bilder som dessa accepterar vi aldrig”

– Det är en antisemitisk bild, precis en sådan som fanns i tyska tidningar på 30- och 40-talet. Dessutom är Israel just nu inne i ett ytterst känsligt läge i fredsprocessen varför en sådan bild kan uppfattas som ett ställningstagande för Palestina. Vi har ingenting emot att journalister kritiserar staten Israels politik, vi är för yttrandefrihet, men antisemitiska bilder som dessa accepterar vi aldrig, säger Rafael Harpaz till Dagens Arbete.

Hans Larsson är förvånad över att Israels ambassad uppfattar bilderna som ett utslag av antisemitism.

– Vi drivs självklart inte av något judehat och jag kan försäkra att Julie Leonardsson inte är antisemit, säger Hans Larsson.

Fler avsnitt
Fler videos