Gå direkt till textinnehållet

Inas Hamdan: ”Jag känner att jag förtjänar Stora Journalistpriset”

Inas Hamdan på Sydsvenskan är med sina 24 år troligen den yngsta vinnaren av Stora Journalistpriset. Hon var nominerad till priset även förra året. I år blev hon först överraskad över nomineringen men kände sedan att hon förtjänade att vinna priset.

Inas Hamdan vann priset i kategorin Årets förnyare för sin granskning av Al Jazeeras arabiska rapportering om Sverige.

– Det kändes otroligt kul bara att bli nominerad, det var en enorm boll av lycka. Jag var överraskad över nomineringen, men sedan kände jag att jag förtjänade att vinna.

Granskningen visar att Qatar-ägda Al Jazeeras rapportering nästan uteslutande fokuserar på tre ämnen: koranbränningar, Natokrisen och påståenden om att svenska socialtjänsten kidnappar barn. I granskningen har hon tagit hjälp av AI-roboten ChatGPT.

– ChatGPT hjälpte mig att sammanfatta enorma mängder text på arabiska med nyckelord och att hitta mönster på ett sätt som gjorde att jag kunde se ett narrativ. Detta och att jag har bevakat den här sfären i snart två år gjorde att jag kunde skapa en rätt tydlig bild av hur Sverige framställs i Al Jazeeras kanaler, säger Inas Hamdan.

Vad ville du uppnå med din granskning?
– Jag ville att svensktalande svenskar ska få samma insikt om hur Sverige beskrivs som arabisktalande svenskar har. Det har varit känt för många arabisktalande men det har inte riktigt skildrats i svensk media. Man har visat flera enskilda fall där detta förekommer men man har inte kunnat visa på systematiken. Det var det jag ville visa på.

Vilka reaktioner har du fått på publiceringen?
– Det har varit mycket. Många har uttryckt att det varit viktigt att känna till. Många litar på Al Jazeera för att de tar del av deras engelska rapportering som skiljer sig mycket från den arabiska rapporteringen. Det har från myndighetshåll funnits en tacksamhet över förståelsen för den ökade misstron de möter. Bland arabisktalande har det funnits kommentarer om att det är bra att det kommer ut även här.

Några negativa reaktioner?
– Ja absolut. Det var främst Anadolu Agency, med otydliga anklagelser, men de framförde stark kritik i sociala medier. I granskningen kartlade jag Turkiets roll i detta och Anadolu Agency, som är den statliga nyhetsbyrån i Turkiet, har varit en återkommande källa för Al Jazeera.

Du var nominerad till priset även förra året. Vilken är din bakgrund?
– Jag har inte hunnit göra jättemycket, jag är 24 år gammal. Jag har studerat på Lunds universitet på ett program som heter Politik, ekonomi och filosofi. Jag började skriva för Sydsvenskan nästan direkt efter gymnasiet som Malmökrönikör, sedan har jag blivit upplärd på Sydsvenskan.

Hur var det att ta emot priset?
– Jag var väldigt tacksam över att jag förra året när jag var nominerad var där med min kollega och mentor Dan Ivarsson, han lärde mig hur jag skulle agera. Det var inget som kom naturligt. Så i fredags kunde jag lugna mig med att mina chefer var där och att jag hade gjort detta en gång tidigare. Det var jättefestligt och fint, och rätt så överväldigande.

Nästa år ska hon gå kursen Nato Summer School i Prag, hon fick nyligen veta att hon fått stipendium från Journalistförbundet för detta.

– Sverige kommer högst troligt att gå med i Nato och det blir därför ännu en sfär som vi journalister har ansvar att granska. För att göra det behöver vi förstå hur de arbetar. Det hoppas jag på att lära mig på Natokursen. 

Vad har du på gång framöver?
– Jag vill fortsätta att berätta om personer och ämnen som tidigare inte belysts mycket i media, inte bara lyfta deras röster utan också granska makthavare som vi har missat att de ens är makthavare. Det förändras snabbt. Det finns digitala makthavare, det finns makthavare som befinner sig i andra länder, det finns makthavare som kommer från andra länder som pratar ett visst språk. Det är inte bara företagare eller politiker som behöver granskas.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler