”Hur-journalistik” grunden i Dagens Samhälles nya podd
Dagens Samhälles nya podd ”Hur” är ett resultat av läsarintervjuer. – Vi har frågat läsarna vad som håller dem vakna på nätterna, vad de har för utmaningar, vad som är viktigt för dem i sina yrkesroller, säger chefredaktör Christina Kennedy.
Podden Hur från Dagens Samhälle hade premiär i förra veckan och vill vara till nytta för läsarna, berättar Christina Kennedy, som också är programledare.
– Vi har i två omgångar, den första 2020 och den andra i höstas gjort ett omfattande arbete med läsarintervjuer, där alla på redaktionen har ringt upp personer i vår målgrupp. När vi gjorde det i höstas blev det väldigt tydligt att de efterfrågade mer ”hur-journalistik”. De är väldigt väl medvetna om vad de har för problem men vill veta mer om hur man kan ta sig an dem. Och hur andra har gjort, och vad andra har lärt sig av det man lyckats eller misslyckats med.
Målgruppen är beslutsfattare inom kommuner och regioner – en ganska bred grupp.
– Det är både politiker och tjänstepersoner, och de som levererar varor och tjänster till offentlig sektor. Det finns en jättestor upphandlingsmarknad, de är också beroende av att förstå hur beslut fattas. Vi fokuserar primärt på styrning, alltså hur besluten fattas, hur pengarna ska räcka till och bemanning, alltså vem som ska göra vad. Stora frågor för vårt samhällsbygge, säger Christina Kennedy.
I det första avsnittet ger SKRs chefsekonom Annika Wallenskog råd om hur kommuner kan göra för att rusta sig efter de nya befolkningsprognoser som har kommit.
– Det kändes som att podd var ett bra format för det här, eftersom det ofta handlar om resonemang kring hur man kan tänka och vad man kan testa. I offentlig sektor finns det sällan några enkla mirakellösningar. Det är alla fullt medvetna om. Men vi har 290 kommuner och 21 regioner och de har inte alltid full koll på vad någon annan har testat, men har kanske exakt samma problem. Vi tänker att vi kan göra nytta om vi sprider lärdomar som görs på olika håll.
I nästa avsnitt medverkar en tjänsteperson som ger tips om hur man kan ordna ett bra samarbete med politiken.
– Det är ett stående skav i offentlig sektor att tjänstemannaorganisationerna och politiken vill dra åt samma håll, men har olika bakgrund och olika uppdrag och ibland lite svårt att förstå varandra.
Redaktionen vill också att experter inom olika ämnen ska gästa podden.
– Vissa kanske jobbar på en kommun, andra på en myndighet eller ibland kanske våra egna journalister är experterna. Vi vill försöka ta ett ganska brett grepp på ”huret”.
Hon hoppas att det ska bli ett bra sätt att nå målgruppen på ett lite mindre krävande sätt.
– När man läser tidning eller sajt kan man inte göra så mycket annat. Lyssna på podd kan man göra när man pendlar eller gymmar. Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för Dagens Samhälles journalistik.
Hittills tycker Christina Kennedy att det känns lovande, det har redan efter fem dagar kommit in förslag på ämnen att ta upp och personer att intervjua.
– Det är första gången vi har en podd med den här inriktningen så vi kommer säkert behöva lära oss en massa saker själva. Vi får hjälp av det centrala poddteamet i Bonnier News som har givit oss en massa tips. Och från och med i höst har vårt affärsområde Bonnier News Business ett eget poddteam, så där har vi också mycket stöd. Det är en satsning som vårt affärsområde gör, på ljud.
Podden Hur från Dagens Samhälle släpps klockan 6 varje onsdagsmorgon och är tillgänglig där poddar finns.