Gå direkt till textinnehållet

Humanisterna ger pris till Niklas Orrenius

DN-journalisten Niklas Orrenius tilldelas årets Hedeniuspris för sina reportage om främlingsfientlighet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Förbundet Humanisterna delar varje ut Hedeniuspriset till en person eller organisation som verkar i filosofen Ingemar Hedenius anda. I år går det alltså till journalisten och författaren Niklas Orrenius.

Motiveringen lyder:

”I en tid där journalister runt om i världen med hat, hot och våld förhindras utföra sitt arbete är det särskilt viktigt att det finns journalister som gräver och gör lite svårare eller mer inkännande reportage.

Niklas Orrenius har under året skrivit djuplodat om de risker som personer som lämnar islam möter, men även om de fördomar som drabbar muslimer och den förenklade bild många har om muslimer. Niklas Orrenius har en förmåga att använda berättandet för att bredda vår förståelse för människor som delvis lever under andra omständigheter än majoritetsbefolkningen och därigenom skapar han klarhet i komplexa frågor.

För hans fördjupande och modiga reportage i samhällsfrågor som främlingsfientlighet, yttrandefrihet, religions- och övertygelsefrihet tilldelas Niklas Orrenius 2018 år Hedeniuspris.”

Fler avsnitt
Fler videos