Gå direkt till textinnehållet

Höjd beredskap inför kunglig födsel

Svensk Damtidnings reportrar sover med mobilen under kudden just nu och ingen får lämna Stockholm. På Expressen förbereder man kungabebisens födsel med mer is i magen.  

Vilken dag som helst kan prinsessan Victoria ligga i födslovärkar. Olika redaktioner förbereder kungafödseln på olika sätt. På Svensk Damtidning är stämningen nervös och pirrig, berättar chefredaktör Karin Lennmo:

– Precis som inför kronprinsessbröllopet förbereder vi oss som inför ett militärt fältslag. Alla ligger i jour, väldigt många kring-reportage är förproducerade. Sedan är det bara att vänta. Det här är nästan värre än mina egna tre förlossningar!

Tidningen har ingen extra bemanning, men alla reportrar vet exakt vad de ska göra när babyn föds.

Annons Annons

– Vi sover med våra mobiler under huvudkudden, ingen inblandad får lämna Stockholm just nu.

På Expressen är det viktiga främst att prioritera resurser mellan de olika mediekanalerna, enligt chefredaktör Thomas Mattsson: Vem är på plats var, vem gör direktsänd TV, vilka krönikörer ska skriva dag ett?

Nyhetschefen Andreas Johansson planerar tillsammans med flera andra chefer bebisbevakningen på tidningen.

– Jag känner att vi är väl förberedda, och hoppas att det ska gå bra för Victoria och Daniel nu, skriver Thomas Mattsson i ett mejl.

Hur många sidor skulle du tippa att ni gör första dagarna?

– Det vågar jag inte spekulera om, det beror ju också på när födseln sker och vilken information som hovet släpper. Bilder? Namnet? Intervju med Daniel? Självklart är det viktigt för kvällstidningarna att vara bäst på stora nyhetshändelser, men vi kommer också fortsättningsvis respektera Victorias och Daniels möjligheter till en privat sfär.

Hur stor är händelsen?

– En blivande kung eller drottning är förstås en stor nyhet. Och en så uppmärksammad födsel som kronprinsessans får också alla andra som har barn, eller väntar barn, att intressera sig. Jämfört med Victorias bröllop är det här förstås inte en lika stor folkfest, men om man som journalist inte ser bebisen som en "stor" nyhet så är man nog rätt långt ifrån det som publiken faktiskt pratar om…

Vad säger du till Expressens republikanska läsare?

– Att Expressen också fortsättningsvis opinionsbildar för en republik, men att hovbevakningen – positiv som negativ – inte tar ställning för eller emot. Vi kommer fortsätta ge flera olika perspektiv.

En bidragande orsak till nervositeten på Svensk Damtidning är veckoutgivningen. Chefredaktör Karin Lennmor konstaterar att inför  bröllopet var allt lätt att förbereda eftersom man visste det exakta datumet.

– Nu är det ju inte så. Min största huvudvärk är att vi är veckotidning, måtte Victoria föda i rätt tid så det passar vår slutlämning. På webben hoppas vi kunna vara bland de första med nyheten, där gör vi naturligtvis också jättemycket.

Svensk Damtidning har ökat sin prenumerantstock med nästan 30 000 prenumerationer sedan graviditeten blev känd och är nästan uppe i samma siffror som inför prinsessbröllopet.

Man erbjuder också en breaking news-tjänst på mobilen. Läsarna kan köpa tjänsten att få ett sms och få bli bland de första att veta om födseln.

Fler avsnitt
Fler videos