Gå direkt till textinnehållet

Helle Klein: Beklagligt med outsourcing

”Djupt beklagligt”, anser Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein om Lärarförbundets beslut att outsourca sina tidningar.

Efter att hela hösten ha arbetat med att integrera tidningsavdelningen i kommunikationsavdelningen ska Lärarförbundet samtliga medlemstidningar nu läggas ut på entreprenad, var beskedet som kom i måndags. I sociala medier fortsätter den interna kritiken mot förbundets tvärvändning, som kommer fyra månader efter den kongress då tidningarna var en stridsfråga.

Även i fackförbundspressen finns kritiska röster. Sveriges Tidskrifters vd Helle Klein, tillika vd och chefredaktör för fackförbundsägda Dagens Arbete:

– Det är djupt beklagligt det vi nu ser hända. Man trodde att det skulle bli arbetsro på Lärarförbundets tidningar efter höstens kongress som betonade vikten av fri och självständig journalistik. Nu väljer man i stället att helt slå sönder organisationen och lägga ut den på entreprenad. Det är sorgligt, Lärarförbundet har tidigare varit en förebild inom fackförbundspressen, säger Helle Klein.

Det finns flera exempel på fackförbundstidningar som är utlagda på entreprenad – till exempel Skolvärlden, Jusektidningen Karriär och Akademikern. Alexander Armiento, chefredaktör för ST-ägda tidningen Publikt och ordförande i föreningen Fackförbundspressen, menar att det är svårt att värdera konstruktionen generellt utan att man måste se till omständigheterna.

– Det kan absolut göras bra journalistik också på en outsourcad redaktion. Men om man ska lyckas granska organisationen och spegla olika medlemsopinioner inom förbundet snarare än enbart det som ledningen vill förmedla, ställer det väldigt höga krav på alla inblandade. Då krävs att förbundet uttryckligen formulerat det som ett uppdrag i avtalet med den byrå som tar hem tidningsproduktionen, säger han.

Han konstaterar att det redaktionella programmet vid Lärarförbundets tidningar som det ser ut idag ger ”svaga incitament” att bedriva en journalistisk granskning av förbundets verksamhet och ståndpunkter. Det Lärarförbundets kongress slog fast i höstas var bara att tidningarna är fria att granska förbundet, inte att det är deras uttryckliga uppgift.

– Om Lärarförbundets medlemmar önskar sig en tidning som granskar förbundet och som är en arena för fri åsiktsbildning så kommer det att vara väldigt viktigt att se till att tidningarna har ett uttryckligt uppdrag att göra det. Som ordförande för Fackförbundspressen tycker jag att det är en viktig del av fackförbundspressens roll att granska vad förbundet gör och att ge uttryck för medlemmars åsikter, även när de inte ligger i linje med vad förbundsledningen önskar driva, säger Alexander Armiento.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert har inte heller några principiella invändningar mot att organisationer lägger ut medlemstidningar på entreprenad.

– Det går att värna ett oberoende även med den här konstruktionen; det beror på hur man gör det. Det finns vissa saker att tänka på så att det blir bra. För oss som förbund är det viktigt att det finns ett kollektivavtal hos den nya arbetsgivaren. Att det finns bra villkor och rimliga resurser, annars är det svårt att göra en bra och oberoende journalistik, säger Ulrika Hyllert.

Journalistförbundets jurist Katarina Dahlskog besökte journalisterna vid Lärarförbundet igår.

– Det är alltid oroligt när det blir en så stor förändring. Och just de här medlemmarna har haft det extra tufft det senaste dryga året. De är oroliga, det är fullt förståeligt att det är massor av olika frågor, säger Ulrika Hyllert.

Ulrika Hyllert vill inte spekulera i Lärarförbundets motiv till beslutet.

– De har sagt att de vill spara pengar och öka digitaliseringen. Jag hoppas att det inte blir mindre pengar till journalistik. Sveriges lärare behöver bra medlemstidningar.

Läs också Ulrika Hyllerts debattartikel om Lärarförbundets tidningar.

Journalisten söker Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Fler avsnitt
Fler videos