Gå direkt till textinnehållet

”Har närmat oss människor försiktigt”

”Vi måste hantera att det är en otrolig tragedi. Samtidigt som vi är empatiska gentemot dem vi möter, så måste vi lägga känslorna lite åt sidan. Vi är på plats för att göra radio och god journalistik.” Det säger Maria Hansson, producent på P1-Morgon, som var först i världen med att berätta att morden i Trollhättan var ett hatbrott.

Ekoteamet bestående av Maria Hansson, programledaren Helena Groll och reportern Emelie Rosén kom till Trollhättan igårkväll och åkte direkt till området vid Kronans skola för att se hur det såg ut och prata med folk.

– Vi har mött det man kan tänka sig: människor som samlas i grupp för att förstå vad som hänt. Det var mycket människor, men inga dramatiska scener på kvällen. Vi har varit väldigt försiktiga när vi närmade oss människor, och främst närmat oss äldre, som inte kan gå på skolan. För mig var det viktigt, att de vi pratat med ska ha en distans till händelsen.

– Men alla har en beröringspunkt till det som hänt. Väldigt många kände den mördade elevassistenten. Vi gjorde mycket av programmet där på kvällen, och skrev manus under natten. Jag tror jag har sovit 1,5 timme. Vi hade datorstrul också och inga fungerande skrivare, och förberedde oss på att dra upp manus stort på en skärm eller skriva manus för hand. Men det löste sig.

Nu jobbar teamet inför eftermiddagens direktsändning i Studio Ett.

Vad har varit mest utmanande hittills?

– Vi måste hantera att det är en otrolig tragedi. Samtidigt som vi är empatiska gentemot dem vi möter, så måste vi lägga känslorna lite åt sidan. Vi är på plats för att göra radio och god journalistik. Vi ska berätta om vad som hänt med hjälp av dem vi möter.

Vilka etiska överväganden har ni gjort?

– Att inte prata med barn eller de akut traumatiserade. Men dem har vi heller inte träffat på. Och vi kommer inte att ha med någon som går på skolan.

P1-Morgon blev först med att berätta att det inträffade var ett hatbrott. Helena Groll liveintervjuade reportern Jens Möller efter att han fått nyheten från polisen någon minut före sändning tidigt i morse.

 

Fler avsnitt
Fler videos