Gå direkt till textinnehållet

Håkan Hvidfelt professor i journalistik vid JMK: Större fokus på islam

– Medierna står inför ett grundproblem att försöka beskriva förövarna på ett sätt som inte skadar den gemene muslimen, vilket det uppenbarligen har gjort, säger Håkan Hvidfelt professor i journalistik vid JMK.

– Medierna står inför ett grundproblem att försöka beskriva förövarna på ett sätt som inte skadar den gemene muslimen, vilket det uppenbarligen har gjort, säger Håkan Hvidfelt professor i journalistik vid JMK.

Även om det till en början förekom vissa missgrepp anser Håkan Hvidfelt att det på redaktionerna numera finns en medvetenhet om att det finns problem vid bevakning av islam.

– Det är svårt att vara källkritisk vid en så stor mediehändelse som terrordåden i USA. Bilder, kommentarer och rykten slinker igenom som vid ett normaltillstånd, med ett mindre medietryck, inte hade gjort det, säger Håkan Hvidfelt.

Annons Annons

Håkan Hvidfelt har studerat mediernas bevakning av Gulfkriget 1991. Han tycker sig nu se att islam fått en mer framträdande roll i medierna än vid konflikten vid Persiska viken. Under Gulfkriget var USAs närmast allierade Saudiarabien. Även andra länder med en muslimsk majoritet stod bakom den militära uppladdningen mot Irak. Islam kom därför i bakgrunden då konflikten beskrevs i medierna. Nu är det helt annorlunda.

Håkan Hvidfelt vill inte göra några generella bedömningar av mediebevakningen eftersom konflikten fortfarande pågår och materialet är stort och svårt att överblicka. Han tycker sig dock se att bevakningen har varit intensivare än under Gulfkriget, mycket beroende på att attacken skedde i USA. Persiska viken låg långt borta. Möjligen kan det också bero på att militären under Gulkriget hade större kontroll över medierna och kunde styra vad som rapporteras, anser Håkan Hvidfelt.

– Det amerikanska engagemanget är större därför att det har drabbat själva hjärtat av USA, vilket också påverkat svenska kommentatorer, politiker och inte minst medierna. Bevakningen har varit mycket pro-amerikansk, vilket är förståeligt, säger Håkan Hvidfelt.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos