Gå direkt till textinnehållet

Gymmare pekades ut som kriminella

I ett inslag där man berättade om en dömd brottslings kriminella liv publicerade TV4 stillbilder på brottslingen tillsammans med två andra män på ett gym. Nu klandras kanalen för att tittarna har kunnat tro att de två männen på bilden haft någonting med den grova brottsligheten att göra.

I november förra året publicerade TV4 ett inslag som handlade om en man (här kallad X) som dömts för allvarlig brottslighet, men hade fått hjälp med återanpassning till samhället genom arbete med trädgårdsskötsel.

I inslaget intervjuades X om sin tidigare brottslighet och reportern berättade att mannen dömts till fängelse för mordförsök redan som 19-åring. Några av bilderna som visades presenterades som bilder från hans tidigare kriminella liv.

Bland annat visades en bild på X tillsammans med två andra män på ett gym där han höll armarna om dem och de tittade in i kameran.

Annons Annons

Anmälarna skriver att man vid ett tillfälle längre tillbaka i tiden hjälpt huvudpersonen i inslaget med hans träning på ett gym. I samband med det hade bilden tagits.

Nu hade TV4 publicerat bilden på dem tillsammans utan att deras ansikten var maskade, i ett inslag som handlade om grovt kriminella personer. Genom detta blev de utpekade på ett klandervärt och kränkande sätt och deras liv hade förstörts, anser de.

TV4 menar i sitt svar att man som en allmän illustration till berättelsen visade både rörligt material och stillbilder på X. De medger att han synts tillsammans med två andra personer i en träningslokal, men efter att anmälarna kontaktat redaktionen togs inslaget omgående bort.

Medieombudsmannens anser att på grund av sammanhanget som bilden förekommit i, så har tittarna kunnat uppfatta det som att de uppgifter som framkom om mannens liv i inslaget hade koppling till anmälarna.

Därför har anmälarna drabbats av en oförsvarlig publicitetsskada.

Mediernas Etiknämnd delar MOs bedömning och klandrar TV4 för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos