Gå direkt till textinnehållet

”Gustafsdotter har fel – men låt oss samarbeta”

Tidningsutgivarna har visst drivit på för ökad politisk inblandning i public service. Men branschen har mer att vinna på att gemensamt angripa verkliga problem i stället för varandra, menar SVTs strategichef.

I onsdags protesterade TUs VD Jeanette Gustafsdotter mot Jimmy Ahlstrands beskrivning av TU som pådrivande för mer politisk styrning av public service genom organisationens agerande i frågan om förhandsprövning.

”TU har aldrig drivit på för ökad politisk styrning. Däremot tydliga gränser och ramar för vad public service-bolagen ska sända och publicera”, menade Gustafsdotter.

Nu svarar Jimmy Ahlstrand i ett debattinlägg i Journalisten att Gustafsdotter har fel:

Annons Annons

Självklart använder inte TU själva uttrycket ”ökad politisk inblandning” men det är exakt det som är konsekvensen om man för fram att regeringen (som till och med kan bestå av ett enda parti) borde vara den som fattar beslut om exempelvis en programsatsning som Edit, utvecklingen av SVT:s nyhetstjänst eller för all del en receptsajt.

Ahlstrand vill dock se mer samarbete och dialog mellan public service och de kommersiella medierna: ”Branschen skulle ha mer att vinna på att angripa verkliga problem istället för varandra”, skriver han.

Fler avsnitt
Fler videos