Gå direkt till textinnehållet

”Guldspadenomineringen är en bekräftelse på hårt arbete”

Tidningen Hem & Hyras reportrar Kristina Wahlgren och Anders Paulsson nomineras till en Guldspade i kategorin Magasin för sitt grävjobb ”Bostad till varje pris” om hur Malmö stad löser boende till bostadslösa.

– Det känns fantastiskt! Det är en bekräftelse på hårt arbete, säger Kristina Wahlgren som tillsammans med övriga redaktionen i Malmö följde Grävseminariets livesändning på Facebook när de nominerade avslöjades.

Startpunkten till jobbet var att de hade funderat på vem som tjänar på hemlösheten i Malmö. Malmö stad presenterar varje år siffror över antalet hemlösa.

– Vi blev intresserade av att ta reda på var de människorna bor och vilka lösningar som finns. Vi visste ju inte var jobbet skulle landa, även om vi hade misstankar om att det fanns de som skodde sig på systemet.

Annons Annons

De jobbade i åtta månader med grävet och arbetade parallellt med olika spår, grottade ner sig i olika dokument och handlingar från Malmö stad och ägnade lika mycket tid till att vara ute och försöka hitta de lägenheter de handlade om.

– Den största utmaningen var att hitta rätt lägenheter, ta reda på den förhandlade hyran och sedan ta reda på vad Malmö stad betalade för den lägenheten.

I mars åker Kristina Wahlgren och Anders Paulsson från Malmöredaktionen på Grävseminariet och prisutdelningen, och de får troligen sällskap av en stor delegation från Hem & Hyras andra redaktioner, enligt Kristina Wahlgren.

– Nästa vecka ska vi presentera ett nytt grävjobb. Efter det passar vi på att fira både det jobbet och Guldspadenomineringen.

Här finns övriga nominerade.

Fler avsnitt
Fler videos