Gå direkt till textinnehållet

Froman vann om webbpublicering

Paris-korren Ingmari Froman krävde full betalning när Affärsresenären lade ut hennes artikel på webben utan att fråga. Tidningen vägrade, men har nu dömts att betala.

Paris-korren Ingmari Froman krävde full betalning när Affärsresenären lade ut hennes artikel på webben utan att fråga. Tidningen vägrade, men har nu dömts att betala.

Ingmari Froman, frilansjournalist och korrespondent för Sveriges Radio, skrev våren 2000 en krönika om hundliv i Paris, på uppdrag av resetidningen Affärsresenären. Fyra månader efter publiceringen fick hon ett mejl från tidningens chefredaktör Kerstin Sundmark med beskedet ”Jag har nog glömt att tala om för er att vi lagt ut din krönika på nätet” och en förhoppning om att detta ”var OK”.

– Jag ilsknade till. Det här är ju något som blir allt vanligare. Redaktörer tar upp frågan liksom i förbifarten och förutsätter att man inte ska bråka. Att man bara ska svälja det. Men den här gången bestämde jag mig för att kräva min rätt.

Begärde fullt arvode för webbpubliceringen

Hon begärde därför fullt arvode – 5000 kronor – för webbpubliceringen, eftersom den redan ägt rum, utan hennes medgivande. Affärsresenären gick ej med på detta, varpå Froman vände sig till Journalistförbundets upphovsrättsexpert Olle Wilöf, som drev ärendet till Solna tingsrätt.

Tingsrätten dömde i veckan till Fromans fördel, så att tidningen ska betala arvode samt ränta.

– Jag hoppas att detta kan bli en läxa även för andra redaktörer: att det är billigare att göra upp i förväg, än att det blir rättssak av det. Det är inte så dyrt att vara schysst och betala extra för webbpubliceringen. Däremot kan det bli dyrt att vara oschysst och publicera utan att ha gjort upp om det, säger Ingmari Froman.

Alis-dom uppskjuten

Ett annat webb-fall som skulle avgjorts den gångna veckan var det mellan Alis och Aftonbladet/Mediearkivet. Den domen har dock skjutits upp. Enligt Stockholms Tingsrätt är den 10 april det nya datum som gäller.

Kan det vara ett dåligt tecken för journalisterna?

– Jag vill inte spekulera i om det beror på beslutsvånda, men mest troligt är att hög arbetsbelastning är orsaken. Förra domen, den mot Svenska Dagbladet, sköts upp även den, även om det var kortare tid, säger Dag Wetterberg, Alis.

mj@sjf.se

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos