FOTO: Frilans Riks

Frilans Riks inrättar antipriset Årets fulavtal

17 december, 2020

Bonnier Magazines & Brands har tilldelats det nyinrättade antipriset ”Årets fulavtal” av Journalistförbundets frilansklubb Frilans Riks.

Juryn, Frilans Riks styrelse, skriver i sin motivering att Bonnier Magazines & Brands ”i skarp konkurrens med andra fulavtalsförlag – som Egmont och Aller” kvalificerat sig till priset genom att vara det tidningsföretag som under 2020 ”tvingat sina frilansmedarbetare att skriva på det allra sämsta avtalet”.

Frilans Riks anser att Bonnier Magazines & Brands frilansavtal bryter mot upphovsrättsliga grundprinciper.

”Det kräver dessutom att frilansare som jobbar för Bonnier Magazines & Brands ska låta Bonnier News för noll (0!) kronor i ersättning få använda och kunna överlåta frilansmaterialet till ett oändligt antal Bonnierföretag. Eftersom Bonnier News har omkring hundra varumärken i sina dotterföretag är det en mycket omfattande upphovsrättslig användning som företaget kräver – gratis. Inte nog med det. Dessutom finns en klausul i avtalet om vidareförsäljning av frilansmaterial till tredje part utanför den egna koncernen. Frilansen ersätts då med endast tio procent av försäljningsvärdet”, skriver styrelsen i sin motivering.

Bonnier News vd Anders Eriksson ville enligt Frilans Riks inte ta emot diplomet, som i stället lämnades i receptionen hos Bonnier News.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies