Gå direkt till textinnehållet

Fotograf får prövningstillstånd i upphovsrättstvist

Fotografen Sanna Sjöswärd förlorade en upphovsrättstvist om bilder på Förintelseöverlevare. Nu får hon prövningstillstånd i Patent- och marknadsöverdomstolen.

Journalisten berättade i mars om domen som innebar att fotografen Sanna Sjöswärd ska betala 975 000 kronor i rättegångskostnader till Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse (RWA).

Enligt Sjöswärd gjorde sig RWA skyldiga till olovligt nyttjande och utebliven namnangivelse när de använt bilder samt texter och ljudfiler från Sjöswärds fotoprojekt Fading stories, om Förintelseöverlevare. Även nyttjandet av varumärket ingår i tvisten. RWA menade i sin tur att hon fått full ersättning, att stiftelsens användning av bilderna var i enlighet med parternas avtal samt att Sjöswärds namn angetts enligt god sed.

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt gick på RWAs linje men nu har Sanna Sjöswärd fått prövningstillstånd i den högre instansen, Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt.
 

Annons Annons

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel framgick inte att tvisten utöver bilder även rör texter samt ljudfiler och varumärket.

Fler avsnitt
Fler videos