Fotograf får prövningstillstånd i upphovsrättstvist

24 maj, 2021

Fotografen Sanna Sjöswärd förlorade en upphovsrättstvist om bilder på Förintelseöverlevare. Nu får hon prövningstillstånd i Patent- och marknadsöverdomstolen.

Journalisten berättade i mars om domen som innebar att fotografen Sanna Sjöswärd ska betala 975 000 kronor i rättegångskostnader till Raoul Wallenberg Academy for Young Leaders Insamlingsstiftelse (RWA).

Enligt Sjöswärd gjorde sig RWA skyldiga till olovligt nyttjande och utebliven namnangivelse när de använt bilder samt texter och ljudfiler från Sjöswärds fotoprojekt Fading stories, om Förintelseöverlevare. Även nyttjandet av varumärket ingår i tvisten. RWA menade i sin tur att hon fått full ersättning, att stiftelsens användning av bilderna var i enlighet med parternas avtal samt att Sjöswärds namn angetts enligt god sed.

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt gick på RWAs linje men nu har Sanna Sjöswärd fått prövningstillstånd i den högre instansen, Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt.
 

Förtydligande: I en tidigare version av denna artikel framgick inte att tvisten utöver bilder även rör texter samt ljudfiler och varumärket.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Cohen mån, 2021-05-24 19:45
Trist att personer för RWA drar ned Raoul Wallenbergs i skiten. Dags för nytt blod i styrelsen?

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies