Gå direkt till textinnehållet

Förvaltning undgår offentlighet genom digital pärm

Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm har en digital pärm där de delar handlingar med ett konsultföretag, bland annat för att handlingarna ska undgå att bli offentliga.

Handlingarna rör anläggandet av en begravningsplats på Järvafältet i Stockholm. När Dagens Arena i våras skrev ett reportage om protesterna mot anläggningen av begravningsplatsen och begärde att få ta del av handlingarna i pärmen fick de avslag.

Kyrkogårdsförvaltningen menade att det molnbaserade verktyget kallat iBinder inte är en del av Stockholms stads ärendehanteringssystem och inte hanterar inkommande eller utgående handlingar. I en mejlväxling mellan konsultföretaget och förvaltningen skriver förvaltningen att ”tanken är att vi ska kunna dela olika handlingar med varandra och undgå att de blir offentligt handling.”

Dagens Arena överklagade beslutet och hävdade att handlingarna är allmänna eftersom de inkommit till myndigheten och kommit behörig befattningshavare till handa, men nu har Kammarrätten i Stockholm gett Kyrkogårdsförvaltningen rätt. Konsultföretaget har konsultstatus på myndigheten och ”kan inte anses agera självständigt mot myndigheten”, enligt Kammarrätten.

Annons Annons

Dagens Arena har överklagat Kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen.

Fler avsnitt
Fler videos