Fortfarande oroligt på DN
Flera medarbetare på Dagens Nyheter som sökt om sina tjänster väntar ännu på besked om var de ska arbeta framöver.Omorganisationen på DN fortsätter och fortfarande är det oklart för många var de ska placeras. (Korrigerad version)
– Det finns en olust och en oro över hur det blir med uppsägningar och vilka som kommer att drabbas. Många är besvikna över att de inte får fortsätta med sina gamla jobb. Många medarbetare lider och ser plågade ut. Men man vågar inte fråga dem hur de mår. Själv går jag med skräckblandad förtjusning till jobbet varje dag, säger arbetsmarknadsreportern Cecilia Jacobsson, som jobbar på Ekonomiredaktionen.
Medarbetarna där, liksom på bild- och sportredaktionerna har hittills varit undantagna från turbulensen.
Totalt har ett 90-tal DN-medarbetare fått söka om sina tjänster.
Nyhetsreportrarna är tillsatta och de flesta som placeras i poolen, som fått namnet DN Resurs, är på plats.
Förhandlingarna om de sex varslade på webbredaktionen har inletts, men är inte avslutade. Även förhandlingarna om utland och nyhetsredigeringen fortsätter.
Flera frilansar på Kultur har sagts upp. Det finns en oro över hur det kommer att slå när man tappar viss kompetens. Få kan till exempel skriva om smala ämnen som balett. Hur stora problemen blir visar sig när uppsägningstiden på fyra månader för frilansarna löper ut.
En orsak till att förändringarna genomförs är en spridd uppfattning om att det funnits alltför många chefer på DN.
Tidigare skulle flera chefer yttra sig om det jobb som en reporter gjort, vilket kunde vara förvirrande när cheferna gav olika besked. Nu är beslutsvägarna kortare och enklare när man kapat bort ett mellanled av avdelningschefer och redaktörer.
Samtidigt har det inneburit att ett antal kompetenta chefer, arbetsledare och redaktörer har förlorat sina arbetsuppgifter.
Bland dem finns chefen för den nu avvecklade Fokusredaktionen, Claes Barkman, som sökt en del tjänster men ännu inte vet vad han ska arbeta med i fortsättningen. Han hoppas få besked denna vecka.
– Det har funnits ett starkt tryck för förändring, men den som nu genomförs är större än någon hade trott. Oron har inte lagt sig efter helgerna, säger journalistklubbens ordförande Hans Arbman.
Han tycker att DN Resurs har utvecklats positivt.
– Det är kul med nya namn i tidningen. Folk som inte synts i spalterna på flera år gör nu lysande jobb.
Hans Arbman anser att den relativa framgången med DN Resurs till stor del är Per Jönssons förtjänst.
– I början hade poolen inte så högt anseende. Men den består nu av tidningens mest mångsidiga och erfarna medarbetare. Vi ska göra DN Resurs till en attraktiv redaktion, som det är roligt att söka sig till. Stämningen har svängt de senaste veckorna, säger Per Jönsson.
De anställda på DN Resurs ska ersätta vikarier och frilansar och komma med artikelförslag till andra avdelningar.
– De övriga som jobbar på den slimmade tidningen får mindre tid att tänka på fördjupningar, vilket vi har möjlighet och frihet att göra, säger Per Jönsson. Hos oss finns det utrymme att diskutera journalistik. Den senaste tiden har många sökt till oss. Man märker att vi har kul.
Han anser att det är nödvändigt med en omorganisation av DN.
– Vi kan inte gå med förlust år efter år. Med de här förändringarna får vi loss tiotals miljoner kronor. Jag föredrar turbulens framför att folk ska sparkas.
Hans Arbman påpekar att man grundligt har gått igenom och kartlagt de specialintressen och kunskaper som medarbetarna i DN Resurs har. Sådant som aldrig tidigare efterfrågats.
Bland DNs medarbetare är man inte förvånad över den starka reaktionen på beskedet om att Namn och Nytt-sidan skulle krympas. Den nya DN-ledningen föreföll däremot överrumplad, inte minst över att så många unga DN-läsare reagerade, vilket de anställda tolkar som att ledningen inte haft klart för sig vilken stark relation läsarna har till DN. Nu tycks dock ledningen vara beredd att behålla NoN som sidan är i dag.
– Det är bra att ledningen kan tänka om när det kommer en tydlig reaktion, säger Hans Arbman.
Cecilia Jacobsson, som då och då skriver kåserier på NoN-sidan välkomnar också ledningens omsvängning.
– När utrymmet för personligt skrivande krymper blir NoN ännu viktigare som andningshål, säger hon.
En arbetstagarkonsult har på klubbarnas begäran kallats in, inte bara för varslens skull.
– Ledningen ligger flera steg före oss i planeringen och då blir det svårt för oss att förhandla. Klubbarna vill få bättre insyn i planer och förändringar. Vi vill också få en oberoende genomlysning av DNs ekonomi, säger Hans Arbman.
***
Så ser DNs nya organisation ut
Redaktionschef: Åsa Tillberg, biträdande redaktionschef: Anders Nordlund, nyhetschefer: Maria Crofts, Anders Olsson och Caspar Opitz, planeringschefer: Mattias Hermansson (långsiktigt) och Lars Axelsson (dagboksplanering), ekonomichef: Pia Gripenberg, biträdande ekonomichef: Virve Hedenberg, utrikeschef: Pia Skagermark, chef på dn.se: Björn Hedensjö (fd DI), nyhetschefer dn.se: Malin Crona, Mårten Hennéus och Olof Wijnbladh, featurechef: Susanne Hobohm, personalchef: Magnus Jansson. I redaktionsledningen ingår också Lotta Härdelin med ansvar för redigering, grafik och bild. Återstår att utse två nattchefer och två biträdande nattchefer, två deskreportrar på utland, samt nio nyhetsredigerare och sex featureredigerare.