Journalistförbundets avtalskonferens på Djurönäset i Värmdö. FOTO: Helena Giertta

”Förbjud bemanningsföretag”

19 november, 2015

Journalistklubbar och distrikt kräver att bemanningsavtalet skrotas och att bemanningsföretagen förbjuds i mediebranschen i den kommande avtalsrörelsen. Journalistförbundets avtalskonferens domineras helt av bemanningsfrågan.

Rasande klubbordförande från hela Sverige skåpar ut bemanningsavtalet på Journalistförbundets avtalskonferens på Djurönäset på torsdagen. 

Nu ställer flera klubbar och distrikt kravet att bemanningsavtalet ska skrotas i den kommande avtalsrörelsen och att Journalistförbundet ska driva fram ett stopp för bemanningsföretagen.

- Dagspressdistriktet vill se ett förbud mot bemanningsföretag. Vi är trötta på det här. Vi kan inte fortsätta att ha en situation där människor börjar gråta när någon får en fast anställning, vi kan inte fortsätta att uppmana gravida kvinnor att dölja sin graviditet fram till dess att kontraktet är påskrivet. Vi befinner oss i en omöjlig sits som klubb och klarar inte upprätthålla våra egna avtal, säger Lennart Kuick, Dagens Nyheters journalistklubb.

Inom Mittmedia vill fackklubbarna också se ett förbud, eller ett kraftigt förbättrat avtal. Var femte journalist på Mittmedia är bemanningsanställd.

Introduktionen av bemanningsföretagen i mediebranschen har bland lett till ökad otrygghet, lönedumpning och att redaktioner delas in i A- och B-lag, och i förekommande fall också i C-lag, med bemanningsanställda som ambulerar eller går på visstidskontrakt, menar flera företrädare.

Flera av de fackliga representanterna på avtalskonferensen vittnar om allvarliga situationer och hänsynslöst beteende på sina arbetsplatser på grund av arbetsgivarnas tillämpning av bemanningsavtalet.

- I september sades 26 personer upp i ett massmejl och på avtackningen hade cheferna inte koll på vilka som skulle sluta. Vi har låga löner och kompenseras inte för vår flexibilitet och otrygghet, berättar Lovisa Höök från bemanningsföretaget Kompetens i Skåne.

Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben på Expressen, berättade om en bemanningsanställd journalist på Marieberg Media som blev petad efter två år på Expressen. Ingen kunde förklara varför, vare sig för facket eller för den uppsagde.

- Det är otillständigt.

Johan Carlzon, ordförande i journalistklubben på Marieberg Media, berättar på avtalskonferensen hur bemanningsanställda som blivit av med en placering hos ett kundföretag pressas och mobbas för att förmås att säga upp sig själva.

- Bemanningsavtalet är ett uselt avtal. Det måste bort. Det undergräver lagen om anställningsskydd, det undergräver journalistiken och det främjar psykisk ohälsa, säger Gustav F Andersson på Marieberg Media.

Anna Flytström på bemanningsföretaget Schibsted Media menar att orsaken till att bemanningsföretagen bildades var att slippa Las-karusellen, men att man nu inom Schibsted Media har fått bådadera.

- Det har inte löst någonting. Bemanningsavtalet borde skrotas, säger Anna Flytström.

- Det är fullständigt oacceptabelt, säger Susanna Vidlund, klubbordförande på Aftonbladet.

Pelle Zachrisson, bemanningsanställd på Mittmedia, menar att bemanningsföretagen utgör ett hot mot alla som går på det vanliga Journalistavtalet.

- Fackklubbarnas positioner skjuts tillbaka under hotet från bemanningsföretagen. Den här avtalsrörelsen är otroligt viktig. När vi väl har skrivit på avtalet kan vi inte sätta på oss t-shirtar med ”A-laget” och ”B-laget” och fortsätta att gnälla. När avtalet är undertecknat är det slut. 

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Bertil Lindgren tors, 2015-11-19 15:08
Det är exakt samma problem inom transport, sjukvård, resraurang,städ, bygg osv.... Det är inte ett branchproblem.
Inlagt av Ola Bergström fre, 2015-11-20 16:37
Efter tio år som ständig vikarie lämnar jag nu journalistbranschen. A laget och B laget fanns långt innan bemanningsbranschen kom in i bilden. Jag tror ärligt talat att journalistförbundet saknar kraft och förmåga och kanske också intresse för att ta itu med las-karusellen och då blir bemanningsföretagens vara eller icke vara en tämligen ointressant fråga. Kanske var förbundet starkt nog en gång i tiden för att sätta hårt mot hårt i den frågan, men jag tycker det verkar som om det då fanns en slags inställning hos många medlemmar som gick ut på att man skulle göra sina hundår som vikarie innan man blev fast anställd. Nu är det nog för sent, tyvärr. Tack för mig Ola Bergström
Inlagt av Folke Jansson lör, 2015-11-21 11:41
Instämmer med BL. Problemen och nackdelarna (samt antagligen även fördelarna för företagarna) finns i alla brancher.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies