Gå direkt till textinnehållet

Fojo bakom panikknapp för journalister i Zimbabwe

Inför valet i Zimbabwe ska en app framtagen av svenska medieinstitutet Fojo skydda journalister.

Appen JournoSOS beskrivs som en panikknapp för zimbabwiska journalister inför valet den 30 juli.

När en journalist utsätts för fara kan hen trycka en knapp i appen, varpå ett nätverk av jurister i det så kallade ”Media Defence Team” får information om gps-koordinater, telefonnummer och vilken typ av övergrepp det handlar om: överfall, censur, frihetsberövande, utvisning eller hot.

Appen är framtagen av Fojo på uppdrag av Media Institute for Southern Africas avdelning i Zimbabwe (Misa-Zimbabwe). Misa-Zimbabwe finansieras bland annat av Sida.

Annons Annons

”Det som typiskt har varit situationen tidigare under Mugabe, och som ingen vet om det kommer att vara fallet nu, är att säkerhetsstyrkor eller polisen attackerar journalister. Det händer också att Zanu-PF, partiet som styr, deras ungdomsgrupp attackerar journalister vid möten eller demonstrationer”, säger Kajsa Törnroth som arbetar på Fojo med projekt i Zimbabwe, till Sveriges Radio Kulturnytt i P1.

Zimbabwe ligger på plats 126 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. När president Robert Mugabe avgick i november förra året trodde många att det skulle leda till ökad pressfrihet i landet, men några lagändringar har det inte blivit.

Det är till exempel fortfarande olagligt för zimbabwiska journalister att rapportera om demonstrationer, korruption, arbetslöshet och fattigdom eftersom alla sådana uppgifter betraktas som fejknyheter av regimen.

Självcensuren är omfattande och attacker mot journalister förekommer. I slutet av maj hotade en minister att misshandla en journalist i en direktsänd intervju i Radio VOP.

Fler avsnitt
Fler videos