Panik(kn)appen JournoSOS.

Fojo bakom panikknapp för journalister i Zimbabwe

12 juli, 2018

Inför valet i Zimbabwe ska en app framtagen av svenska medieinstitutet Fojo skydda journalister.

Appen JournoSOS beskrivs som en panikknapp för zimbabwiska journalister inför valet den 30 juli.

När en journalist utsätts för fara kan hen trycka en knapp i appen, varpå ett nätverk av jurister i det så kallade ”Media Defence Team” får information om gps-koordinater, telefonnummer och vilken typ av övergrepp det handlar om: överfall, censur, frihetsberövande, utvisning eller hot.

Appen är framtagen av Fojo på uppdrag av Media Institute for Southern Africas avdelning i Zimbabwe (Misa-Zimbabwe). Misa-Zimbabwe finansieras bland annat av Sida.

”Det som typiskt har varit situationen tidigare under Mugabe, och som ingen vet om det kommer att vara fallet nu, är att säkerhetsstyrkor eller polisen attackerar journalister. Det händer också att Zanu-PF, partiet som styr, deras ungdomsgrupp attackerar journalister vid möten eller demonstrationer”, säger Kajsa Törnroth som arbetar på Fojo med projekt i Zimbabwe, till Sveriges Radio Kulturnytt i P1.

Zimbabwe ligger på plats 126 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. När president Robert Mugabe avgick i november förra året trodde många att det skulle leda till ökad pressfrihet i landet, men några lagändringar har det inte blivit.

Det är till exempel fortfarande olagligt för zimbabwiska journalister att rapportera om demonstrationer, korruption, arbetslöshet och fattigdom eftersom alla sådana uppgifter betraktas som fejknyheter av regimen.

Självcensuren är omfattande och attacker mot journalister förekommer. I slutet av maj hotade en minister att misshandla en journalist i en direktsänd intervju i Radio VOP.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies