Fejkad framgång
Sveriges största gratisutdelade dagstidning är Metro. Näst störst är, av allt att döma, Stockholm City, även om det ännu inte finns någon RS-statistik för den. Men kan ni nämna den tredje, fjärde och femte största?Inte? Vad sägs om Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet?
Sveriges största gratisutdelade dagstidning är Metro. Näst störst är, av allt att döma, Stockholm City, även om det ännu inte finns någon RS-statistik för den. Men kan ni nämna den tredje, fjärde och femte största?
Inte? Vad sägs om Dagens Nyheter, Expressen och Aftonbladet?
Varje dag distribueras 27 800 gratisexemplar av DN, 18 900 gratis Expressen och 16 400 gratis Aftonbladet. Strax efter på listan kommer Svenska Dagbladet (15 500), Göteborgs-Posten (15 400) och Sydsvenskan (8 900). Totalt delade landets dagstidningar ut 166 700 friex varje dag förra året.
Det är ganska mycket. Visserligen inte ens en halv Metro-upplaga, men ändå tillräckligt mycket för att det med detta för ögonen borde gå att få tyst på det föraktfulla fnysandet om ”gratistidningar” som någon lägre stående publicistisk form. I synnerhet som gratisutdelandet bara ökar. Bara några tidningar går tydligt mot strömmen, som Dagens Industri, som dragit rejält i bromsen: från 5 600 friex 2001 till 2 900 i fjol och Aftonbladet som i fjol delade ut 2 500 färre gratisex än året före.
bryt
Allra mest generösa under fjolåret var Svenskan och DN, som ökade sina friexupplagor med 4 600 respektive 4 300 exemplar. Utan denna nyvunna generositet hade DN redovisat en sjunkande upplaga 2002: minus 1 400 per utgivningsdag, istället för plus 2 900. Samma sak för Västerbottens-Kuriren, som utan sin ökade välvilja med friexen hade stått på minus 400 ex i TS-statistiken, istället för, som nu, plus 400. Sydsvenskan, som för femtonde året i rad kan skryta med en ökande upplaga (+700 per utgivningsdag), kan enbart göra detta tack vare en ökning av friexen med 700 exemplar. Och så vidare.
Alla dessa uppgifter kan man hitta i årets upplaga av TS-tidningen. Läs den noga och det framgår tydligt att tidningarnas samlade upplageskryt i många fall bara rör sig om rent säljtugg, med uppblåsta och manipulerade siffror för att skönmåla verkligheten.
Taktiken varierar. En del låtsas som om förra året inte fanns, som Skånska Dagbladet, som dagen efter TS-redovisningen hade rubriken ”Skånskan fortsätter att öka” på förstasidan och påståenden som ”Skånska Dagbladet kunde ståta med att vara den morgontidning i landet som ökade mest” i artikelns inledning. Detta trots att TS-siffrorna visade på en nedgång i upplagan per utgivningsdag med 100 exemplar. En nedgång som för övrigt hade varit ännu större, om inte antalet friex under året ökat med 500 exemplar. Hur detta går ihop? Enkelt: i brist på positiva siffror för 2002 valde tidningen att leva kvar i framgångsruset från 2001, då upplagan ökade med drygt 10 000 exemplar i spåren efter Arbetets nedläggning – och glädja sig åt att de, nästan, lyckats behålla alla dessa nya prenumeranter även under 2002. Imponerande, visst, men knappast ett ärligt sätt att redovisa TS-statistiken.
bryt
Expressen valde en annan väg: att bara bry sig om siffrorna för det andra halvåret 2002 (som visade på uppgång). Därför pryddes tidningens förstasida med devisen ”Året då upplagan vände!”, trots en nedgång på helårsbasis med 14 400 exemplar per utgivningsdag. Skicklig retorik, onekligen, men ytterligare ett exempel på hur TS-redovisningen förvandlats till ett spel med bara vinnare och alltför lätt fejkad framgång.
mj@sjf.se
P.S. Och Journalisten då? Jodå, vi ökar igen, som den enda av landets medietidningar: upp med 400 exemplar, till rekordupplagan 21 100 exemplar. Trots att antalet friex minskat från 1 200 till 1 000. Och det skryter vi naturligtvis gärna om…