Gå direkt till textinnehållet

Expressen-journalisterna kräver: ”Dra tillbaka besparingarna”

Journalistklubben på Expressen Lifestyle anser att ledningen måste dra tillbaka det stora sparpaketet som presenterades nyligen, om tidningen ska klara sina fyra centrala uppdrag.

Journalisten har tidigare berättat om Expressens sparåtgärder på cirka 20 miljoner kronor som bland annat betyder att sju av tio tjänster försvinner både på Kvällsposten i Malmö och GT i Göteborg.

Under ett medlemsmöte i slutet av förra veckan fastslog journalistklubben på Expressen Lifestyle ett uttalande som Journalisten har tagit del av.

Kritiken mot ledningen är tuff, bland annat anser de att sparåtgärderna kommer leda till att Expressen inte längre kan klara av sina fyra centrala uppdrag: 

Annons Annons
  1. Skapa god journalistik i bred bemärkelse.
  2. Skapa en så stor publik som möjligt
  3. En bra arbetsplats där alla trivs som attraherar såväl unga som gamla journalister.
  4. Skapa vinst åt företaget. 

”Det är tveklöst så att om man väljer bort eller prioriterar ned punkterna ett till tre ovan, kan det få drastiska effekter på punkt fyra. Så är det nu”, skriver klubben, som samtidigt alltså kräver att ledningen drar tillbaka sparåtgärderna.

Klubben pekar också på att koncernens lönsamhet är god, med en vinst på 884 miljoner kronor förra året:

”Självklart är också att Expressen Lifestyle på sikt måste ge acceptabel avkastning. Men, vi kommer aldrig att nå dit om ni försöker spara till vinst. Den strategin slutar alltid i en nedåtgående spiral som är nästan omöjligt att ta sig ur och som bara genererar nya sparpaket, tunnare journalistik, mindre publik, sämre intjäning osv.”

Expressens chefredaktör Klas Granström säger till Journalisten att han är övertygad om att de cirka 200 nyhetsjournalister och 100 featurejournalister som kommer jobba i den nya organisationen kan fortsätta skapa ledande journalistik för tidningen – som också skapar vinster.

– Jag har sagt det förut och säger det gärna igen, när vi gör en sådan här förändring och effektiviserar så kan vi inte jobba på exakt samma sätt som förut. Vi har en jättedetaljerad plan framåt med nya prioriteringar och en ny inriktning som gör att vi kan nå våra höga och ambitiösa mål, säger han.

Förhandlingarna mellan ledningen och klubben startar idag.

Fler avsnitt
Fler videos