Gå direkt till textinnehållet

Enkät bland journalistklubbar Nya anställningsformer oroar

FACKLIGT Många journalistklubbar på TU–området är tveksamma till nya anställningsformer.

FACKLIGT Många journalistklubbar på TU–området är tveksamma till nya anställningsformer.

Av de 71 klubbar som svarat på en enkät, som Journalistförbundet låtit göra, svarar drygt hälften att de inte ser något behov av några nya anställningsformer medan 17 klubbar skulle välkomna något nytt. Några förslag är provanställning och vikariat på vakant tjänst.

23 av klubbarna berättar att det förekommit att arbetsgivare försökt dribbla med anställningsformerna. Vanligt är att frilansar arbetar under anställningsliknande former. Vikariat under oklara former är ett annat problem som nämnts.

Många TU–företag anlitar praktikanter. Men bara 18 klubbar uppger att praktikanterna får ersättning enligt avtal. Lika många klubbar svarar att praktikanterna inte får någon ersättning alls. Det verkar också vara lite si och så med den handledning som ges till praktikanter. 17 klubbar svarar att det inte förekommer någon introduktion eller handledning eller att den är bristfällig.

Klubbarna efterlyser också bättre arbetsmiljö, bättre psykosocial miljö och strängare regler för schemaläggning. Tio klubbar vill ha en förkortning av arbetstiden, en annan vill att deltidsanställdas mertid ska jämställas med övertid.

Någon klubb vill också att arbetsgivaren ska vara skyldig att sätta in vikarie när någon anställd utför fackligt arbete.

Flera efterlyser ett mer lätthanterligt system för löneförhandlingar. Krav finns också på en låglönesatsning bland 20 procent av de som svarat.

En annan sak som är viktig för klubbarna är att lönesättningen för nya tillsvidareanställda, vikarier och dem som blir arbetsledare fungerar. Det förekommer att arbetsgivare anställer personer på låg lön för att sedan kräva att ta pengar från pottutrymmet för att höja dem till tidigare anställdas nivå.

Förutom enkätundersökningen har SJF hållit ett antal idékonferenser och gjort arbetsplatsbesök för att fånga upp stämningar ute i klubbarna.

Fler videos
Fler avsnitt