Gå direkt till textinnehållet

”En replik på smutskastningen mot Gui Minhai”

Den kinesiska ambassadens upptrappade angrepp på svenska medier och myndigheter beror i hög grad på att fallet Gui Minhai irriterar Kina. Det säger Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson till Journalisten.

Journalisten Jojje Olsson har rest från hemmet i Taiwan till Bokmässan i Göteborg för att berätta om den nya boken Fängslad, förnedrad och svartmålad. ​Det är en kort skrift som sammanfattar vad som hänt i Gui Minhais fall sedan Olssons förra bok gavs ut – i januari 2018 – och som bemöter den pågående smutskastningskampanjen mot Gui Minhai. Jojje Olsson skrev den i augusti på uppdrag av Svenska Förläggareföreningen, Internationella Förläggareföreningen, Norstedts och Expressen.

– De ville ge en replik på smutskastningskampanjen som Kina ägnar sig åt, berättar Jojje Olsson.

Gui Minhai är inbjuden till årets bokmässa, men kan inte komma eftersom han är fängslad, enligt Jojje Olsson också troligen torterad, i kinesiskt förvar. 

Annons Annons

Bedömer du att han kommer att kunna vara här om ett eller två år?
– Det blir bara spekulationer. Det är väldigt svårt att svara på eftersom vi inte har någon information. Men ju längre han sitter, desto sämre blir nog möjligheterna för honom eftersom Kina vill undvika att han kommer ut och berättar. I oktober är det treårsdagen sedan hans försvinnande, det blir viktigt. Då måste hans fall uppmärksammas stort, helst av svenska myndigheter också, säger Jojje Olsson.

I en intervju med Journalisten i veckan sade FOI-forskaren Jerker Hellström att den kinesiska ambassadens hårda ton mot svenska medier kan handla om att man testar gränserna, att Sverige och övriga nordiska länder av Kina ses som gynnsamma för politiska experiment.

Jojje Olsson tonar ned den förklaringen. Han menar att det är fallet Gui Minhai som framför allt ligger bakom de verbala attackerna och hoten mot SVT efter Kinasatiren i Svenska Nyheter.

– Reaktionen hade inte blivit lika stark om inte Gui Minhai legat och skavt i bakgrunden. Svenska myndigheter har fortsatt att säga att han bör släppas, det irriterar Kina. Det är ren och skär maktutövning. Och nu har man trappat upp tonen så mycket att man inte kan backa, menar Jojje Olsson.

Även om UD vid flera tillfällen har krävt Gui Minhais frisläppande kan svenska myndigheter göra mer, anser Olsson. Men ekonomiska påtryckningsförsök från Sverige tror han inte på.

– Kina bryr sig inte om vad Sverige gör, det är så litet. Vad Sverige måste göra är att få med sig fler länder, EU och kanske USA. EU är bland annat grundat för att ge små länder en starkare röst tillsammans, det borde Sverige ta tillvara. Jag har hört att flera andra EU-länder försöker få Sverige att bli tuffare i sin kritik av Kina, framför allt tyska diplomater, säger Jojje Olsson.

Du bor inte längre i Hongkong, av säkerhetsskäl, utan i Taiwan. Är du ändå rädd för egen del – Kinas ambassad har gått till hård kritik mot dig för din rapportering?
– Taiwan är det land som bäst förstår det politiska hotet i Kina, så inte där. Men jag mellanlandar inte i Kina på vägen till Sverige.

Fler avsnitt
Fler videos