Gå direkt till textinnehållet

Domen mot nazist som ofredade journalister slås fast

Hovrätten fastställer domen mot den nazist som skickat hundratals antisemitiska sms till Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, Upsala Nya Tidnings tidigare ledarskribent Maria Ripenberg samt Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg. Helle Klein kallar domen "en milstolpe" för arbetet mot hat och hot mot journalister.

Journalisten har tidigare berättat om den nazist som skickat hundratals antisemitiska sms till Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg.

Den 55-årige NMR-medlemmen dömdes i tingsrätten för 21 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av ofredande till fängelse i sex månader.

Mannen har tidigare, år 2016, dömts för hets mot folkgrupp.

Annons Annons

Förhandlingarna i hovrätten blev stundtals kaotisk där mannen skrek saker som ”Titta på judarna” och ”Där kommer den jävla juden Helle Klein”.

Helle Klein, Maria Ripenberg och Anne Ramberg i Solna tingsrätt. Foto: Tor Johnson. 

Idag kom alltså beskedet att hovrätten fastställer tingsrättens dom.

”Hovrätten gör inga andra bedömningar än de som tingsrätten har gjort vare sig i fråga om vilken påföljd som ska väljas eller straffmätningen. Tingsrätten dom ska därför inte ändras i denna del”, skriver hovrätten i domen.

Helle Klein är nöjd över att hovrätten fullt ut på går på tingsrättens bedömning.  

– Det finns ingen tvekan i domen vilket känns fantastiskt skönt. Nu hoppas jag att han buras in, säger Helle Klein till Journalisten.

Helle Klein kallar också domen för ”en milstolpe” när det gäller arbetet med hat och hot mot journalister, där hon varit engagerad i många år.

– Åklagaren pratade i sin slutplädering om hur han hatat och hotat mot just journalister, vilket hon anser vara är ett hot mot demokratin. Så att hovrätten gick på samma linje tycker jag är en milstolpe. På det sättet känns också domen som ett stort steg framåt och som att det har varit meningsfullt att driva det till rättegång även om man tvekat några gånger, säger hon.  

Kan du lägga det här bakom dig nu?

– Jag hoppas det, sen kan han ju överklaga det här även om jag tror det ska mycket till om en till instans ska ta upp det. Tyvärr finns hat och hot kvar i vår värld men äntligen har rättssystemet visat på att det här är inte acceptabelt, även om jag skulle önska att lagstiftningen skärps än mer, menar Helle Klein.

Fler avsnitt
Fler videos