Gå direkt till textinnehållet

Dokumenten skickades i låda till redaktionen

Morgan Schmidt, nyhetschef på Värmlands Folkblad, har specialiserat sig på att granska upphandlingar. Vid ett tillfälle då han begärde ut handlingar skickades de i en kartong till redaktionen, berättar han inför Gräv 2017 där han är en av föreläsarna.

– Det är viktigt att känna till att kommuner i princip inte kan köpa någonting utan att man först gör en upphandling. När man insett det är det bara att börja granska kommunernas ekonomiska system. Fördelen med att gräva i upphandlingar är att du kan bevisa att kommunen inte följt lagen innan det avgjorts av Konkurrensverket, säger Morgan Schmidt som kommer att föreläsa på Gräv 2017.

Enligt upphandlingslagstiftningen ska kommunen ge flera företag möjlighet att lämna in anbud och se till så att skattekronorna används på ett ekonomiskt vettigt sätt. Lagen är också till för att förhindra korruption.

– I flera fall jag granskat kan det finnas korruption i bakgrunden, vänskapskorruption eller att någon fått pengar under bordet. Men det är svårt att bevisa.

Morgan Schmidt har hittills inte haft några problem med att kommunerna i Värmland trilskats med att inte lämna ut dokument. Däremot kan delar av anbuden från företag vara sekretessbelagda.

Hans granskning ledde till att Karlstads kommun en gång skickade ett hundratal dokument till redaktionen i en låda. Eftersom det tog så lång tid för kommunens anställda att ta fram dokument byggde man om sitt datasystem så att Morgan Schmidt kunde komma in bakvägen och granska fakturor.

– I en kommun som Karlstad kan det vara många hundra företag som fakturerar. Att granska dem alla tar tid. Med det går, säger Morgan Schmidt.

Kommunerna kan göra en enklare form av upphandling, en så kallad direktupphandling, om summan understiger 538 000 kronor. Då behöver inte kommunen annonsera att de söker företag som vill lämna anbud.

– Men egentligen ska kommunen alltid fråga flera företag även om det rör sig om en direktupphandling. Om summan överstiger 100 000 kronor måste man också dokumentera detta.

Morgan Schmidt påpekar att då man granskar direktupphandlingar ska man granska hela avtalsperioden. Om ett avtal är på tre år och kostnaden är på exempelvis 200 000 per år överstiger slutsumman gränsen för direktupphandling.

– Det rör sig då om en ordinarie upphandling. Det är inte tillåtet att stapla direktupphandlingar på varandra för att komma runt lagen.

Han har kommit på att företag ljuger om hur lagen fungerar. En kommun i Värmland upphandlade tvätt från Samhall. VDn för Samhall sade till kommunen att de inte behövde göra en upphandling det första året.

– Kommunen brydde sig inte om att kolla om det stämde. När jag intervjuade chefen för Samhall erkände han att det inte riktigt var så enligt lagen.

I tre fall som Morgan Schmidt grans­kat har kommuner blivit fällda av Kon­kur­rensverket. Men annars anser han att upphandlingslagen är förhållandevis tandlös. För att döma ut böter, vilket är de sanktioner Konkurrensverket har, får det inte ha gått mer än ett år efter att avtalet tecknades.

– Det innebär att det ofta inte hinner visa sig att kommunen brutit mot lagen. Det måste komma in fakturor som vi kan granska. Däremot kan det vara politiskt känsligt om det visar sig att de inte följer lagen.

Fler avsnitt
Fler videos