Gå direkt till textinnehållet

”Det underlättar att vara en familj som reser”

Man skulle kunna tro att resejournalisterna Anna W Thorbjörnsson och Marko T Wramén främst lever lyxliv på soliga stränder. Men mycket tid går åt till planering och logistik.

När vi når Anna och Marko på telefon befinner de sig i Florida för att jobba. Nyligen släpptes deras bok Tåg & mat i Italien och för några veckor sedan kunde man läsa ett resereportage från Hamburg i en rikstidning. De verkar alltid vara på resande fot tillsammans med sonen Gustav, som snart fyller 5 år.

– Det underlättar att vara en familj som reser, men hur vi ska göra när Gustav börjar skolan har vi inte bestämt, berättar Marko T Wramén. Redan nu har vi börjat anpassa oss och åker på reportage var för sig, medan den andra gör något roligt med Gustav på den plats vi befinner oss.

Redan för 25 år sedan började Marko skriva resereportage och när han och Anna träffades för sju år sedan var det naturligt för dem att stilla sin nyfikenhet på andra länder och kulturer genom att satsa på resereportage.

Det har blivit många länder sedan dess, främst i Europa. Marko har bland annat bott i Bryssel, Jerusalem och Amsterdam och Anna i Hamburg. Tillsammans har de levt längre perioder i bland annat Berlin, Budapest och på Kanarie­öarna.

Sin fasta bas har de i Malmö och där planerar de sina resor genom att göra en lista på möjliga länder och reportage.

– Det handlar både om vilka platser vi är nyfikna på och om vad vi tror att läsarna är intresserade av. Ibland vet de kanske inte riktigt vad de vill – då kan vi komma med tips, säger Marko. Men det handlar också om vad uppdragsgivaren önskar. Vi har inga stora paketlösningar utan säljer in varje jobb för sig.

– Många tror att vi reser världen runt till nya platser, men faktum är att vi ofta åker till länder där vi varit tidigare.

Han berättar att ett jobb från en liten ö-republik kan vara svårare att sälja in än ett Europareportage, eftersom det är så få som reser dit.

Bonnier är en stor kund, och där deltar Marko och Anna i återkommande avstämningsmöten.

– Vi presenterar en långtidsplan. Det är långa ledtider och det beror bland annat på att vi åker när vädret är bra på platsen, men reportagen ska ju helst publiceras innan läsarna ska planera sin semester. Det kan gå upp till nio månader innan ett reportage kommer i tidningen. Skriver vi om julmarknader utomlands så kommer det in året efter vi varit där.

Om familjen ska resa till en plats där de inte varit tidigare läser de mycket, både nyhetsartiklar, böcker och vloggar, berättar Anna W Thorbjörnsson.

– På plats letar vi efter det som är nytt, oväntat, kul eller annorlunda. Det är mycket fotarbete i ett högt tempo. Vi besöker själva allt som vi skriver om, även i de fall vi varit där tidigare. Något kan ju ha ändrats, säger Anna.

I sina reseguider försöker de också hitta det som är nytt och spännande.

Vad ska man undvika att ha med i ett resereportage?
– Det som är självklart och ytligt. Man ska leta efter sådant som inte alla känner till. Eiffeltornet hittar läsarna till själva, men kanske inte till den restaurang med jättegod mat som finns några kvarter därifrån.
 

FAKTA

Anna W Thorbjörnsson & Marko T Wramén
Yrke:
Frilansar. Båda skriver och fotograferar.  
Nisch: Resor.
Det bästa med vår nisch: Nyfikenheten stimuleras. Vi kan dela med oss tips till andra.
… och det sämsta: All tid som går åt till planering och logistik. Att få ihop det tidsmässigt.

Fler videos
Fler avsnitt