Gå direkt till textinnehållet

”Det politiker säger får konsekvenser”

Anja Sahlberg, producent på Sveriges Radios fördjupande utrikesmagasin Konflikt, får 26 000 kronor i stipendium från Journalistfonden för att undersöka hur debatten om islamvänstern slagit mot universitetsvärlden i Frankrike.

I maj sände Konflikt i P1 ett program om det som en del kallar ”kulturkriget” på franska universitet; om rasism, islamofobi och ”islamo-gauchisme”, islamvänstern på svenska. Producent för programmet var Anja Sahlberg som nu i vår kommer att få möjlighet att fördjupa sig i debatten om islamvänstern och vad den fått för konsekvenser, tack vare ett stipendium från Journalistfonden för vidareutbildning.

– Islamo-gauchisme var en term som förr framför allt brukade användas av en liten klick på yttersta högerkanten för att anklaga vänsterpolitiker och -debattörer för likgiltighet inför islamism. Men nu används termen på högsta politiska nivå i Frankrike, efter utspel från president Emmanuel Macron och högskoleministern Frédérique Vidal. Det här har fått konsekvenser i den franska universitetsvärlden, säger Anja Sahlberg.

Högskoleministerns förslag på en utredning och debatten som följt har lett till krav på att islamvänstern rensas bort från institutionerna.

Annons Annons

– Jag vill undersöka hur utspelen har påverkat studenter och forskare som studerar till exempel postkolonialism, intersektionalitet eller genusvetenskap; akademiker som stått mitt i stormen. Men debatten påverkar inte bara universiteten. I mars stormades regionfullmäktige i Toulouse av en högerextrem grupp som tagit intryck av debatten och krävde utrensningar av islamvänstern. Det politiker säger får konsekvenser. Det här är tecken på ett väldigt polariserat samhälle och kommer nog att märkas i presidentvalet nästa år, inte minst om Emmanuel Macron återigen ställs mot Marine Le Pen.

Fler avsnitt
Fler videos