Gå direkt till textinnehållet

”Det är en välgörande debatt”

Ekochefen Anne Lagercrantz är förvånad över mångfaldsbråket om utrikeskorrespondenterna på SR. UPPDATERAD.

Sedan helgen har det pågått en debatt om bristen på mångfald bland Sveriges Radios utrikeskorrespondenter, efter en artikel på SVT.

Bråket har rapporterats i flera medier, bland annat i SR.

Men vad handlar detta egentligen om och hur kom det sig att debatten startade?

– Jag blev förvånad eftersom våra utrikeskorrespondenter inte är en speciellt homogen grupp. Jag är också förvånad eftersom jag anser att SR är det medieföretag i Sverige som tar mångfaldsfrågan på störst allvar, säger Ekochefen Anne Lagercrantz till Journalisten.

– Tio procent har utländsk bakgrund, och det är klart att den skulle kunna vara tjugo procent i stället, men det är spridda åldrar, det är jämn könsfördelning, de kommer från olika bakgrunder och har olika kunskaper och erfarenheter.

– Våra utrikeskorrespondenter är inte det tydligaste exemplet på ett problem som finns i hela mediebranschen, nämligen en brist på mångfald. Det finns redaktioner i Sverige som är mycket homogena, som till exempel bara består av män eller journalister med samma bakgrund.

Varför tror du att bråket startade?
– Jag vet inte riktigt. Det kanske beror på att våra korrespondenter är väldigt publika och hörs mycket. Jag tror att det kan ha att göra med att det är en uppmärksammad och uppskattad grupp.

Finns det inte fler personer med utländsk bakgrund som har kompetensen att jobba på Ekot?
– Jo, det gör det ju förstås, och vi behöver tillföra fler erfarenheter och kunskaper, inte bara utifrån den aspekten av var människor är födda. Vi skulle behöva naturvetare, personer från glesbygd, från olika samhällsklasser, jag är inte säker på att vi ska rekrytera bara personer som har gått på Journalisthögskolan, och så vidare. Det handlar om att bredda redaktionens erfarenhet och kompetens.

Vad tycker du om debatten?
– Det är en debatt som behövs. Vi ser alla hur det ser ut i mediebranschen. Jag tycker att det är välgörande.

Fler avsnitt