Den ersätter Bofast

17 mars, 2017

Den här veckan kommer det första numret av Sabos medlemstidning Allmännyttan, som ersätter nedlagda Bofast. Utgivare är Sabos kommunikationschef.

Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, Sabo, beslutade för ett drygt år sedan att lägga ned den självständiga tidningen Bofast och att flytta tidningsredaktionen till Sabos kommunikationsavdelning. Dåvarande chefredaktören valde att avgå i samband med beslutet.

Bakgrunden till Sabos beslut var bland annat att tidningen haft problem med vikande annonsintäkter och upplaga.

Sabos nya tidning Allmännyttan är en medlemstidning som enligt ett pressmeddelande ska ge ”inspiration och konkreta råd till de som arbetar i och med allmännyttan”. Utöver redaktionen, där utgivaren är Sabos kommunikationschef, knyts en referensgrupp med representanter från elva allmännyttiga bostadsbolag, till tidningen.

Utgivningen blir fyra nummer per år och upplagan 10 000.

Frågan om organisationstidningars roll – som oberoende granskare eller kommunikationsavdelningarnas verktyg – debatterades hos Sveriges Tidskrifter i Stockholm på fredagsförmiddagen. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling menade att tidningsägare ofta tycks välja att lägga ned en tidning när man har synpunkter på innehållet, i stället för att justera dess policydokument.

– All journalistik kan alltid bli bättre, men i stället för att utveckla journalistiken in i framtiden så lägger man ned tidningen i stället, sade han.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies