Gå direkt till textinnehållet

De vann guldspadarna

Guldspadarna för 2018 års journalistik delades ut i Kalmar på lördagskvällen. Sju vinnare hade sållats fram ur 160 inskickade bidrag och 25 nominerade.

Bland de gladaste på scen var Uppdrag gransknings Anna Engholm, Åsa Erlandsson och Karin Mattisson, som tillsammans med Jazz Munteanu avslöjat falska sköterskor på svenska sjukhus. De vann Etermedia riks i hård konkurrens med bland annat andra UG-gräv.

Här är alla vinnarna och nomineringarna:

Bok

Annons Annons

”Chateau Vadå” av Mats-Eric Nilsson (Ordfront förlag)    

… för en ingående granskning som avslöjar hur dagens viner produceras av en industri som lyckats undgå insyn och innehållsdeklarationer.

Nytänkare

Fakta i frågan av Kristoffer Örstadius (Dagens Nyheter)   

… för att i en tid av myter, polarisering och ökande politisk propaganda med innovativa metoder ha klargjort fakta om tillståndet i Sverige.

Magasin

Skandiamannen och Olof Palme av Thomas Pettersson (Filter)

… för att under tolv år ha grävt i försummat utredningsmaterial, intervjuat bortglömda vittnen och med nya uppgifter gjort Skandiamannen till ett viktigt spår för Palmemordsutredarna.

Mindre dagstidning

Knäckehjulet av Björn Lilja,Truls Nilsson och Jessica Ziegerer (Helsingborgs Dagblad)

… för att ha avslöjat bristerna i ett projekt som skulle exporteras till Samhall över hela landet, men där chefernas nonchalans ledde till att de redan sjuka blev ännu sjukare.

Storstadstidning

I religionens namn och Guds utvalda skola av Michael Verdicchio (Göteborgs-Posten)

… för att ha avslöjat hur religiöst förtryck av olika slag har tillåtits pågå i svenska skolor och förskolor, trots livsavgörande och ibland livshotande konsekvenser för eleverna.

Etermedia lokal

Felplacerade i särskolan av Ulla Öhman (Sveriges Radio P4 Västernorrland)

… för att med en starkt berörande journalistik ha avslöjat hur Kramfors kommun medvetet placerade normalbegåvade barn i särskola, med förödande konsekvenser för de drabbade.

Etermedia riks

Sjuksköterskebluffen av Anna Engholm, Åsa Erlandsson, Karin Mattisson, Jazz Munteanu (SVT Uppdrag granskning) 

… för att med ett imponerande fältarbete ha avslöjat falska sjuksköterskor och kartlagt en systematisk bluff med legitimationer som lurat såväl myndigheter som Vårdsverige.

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos