Gå direkt till textinnehållet

David Baas: ”Många av mina källor är väldigt rädda”

I en ny reportagebok om Sverigedemokraterna vill David Baas pränta in hur djupt ideologiskt partiet är. ”För dem är politik på liv och död.” 

Expressens reporter David Baas har bevakat högerextrema och nationalistiska miljöer i många år. Hans många avslöjanden om rasister i Sverigedemokraterna, trots den nolltolerans partiet berömmer sig om, har förärat honom ett eget verb i de nationalistiska kretsarna: att ”bli baasad”. 

– Eftersom det varit så många avslöjanden skulle man kunna tro att det är lättjobbat, att skandalerna växer på träd och bara är att plocka. Men genom alla år bjuder det på ett ganska stort motstånd, säger han om att granska SD.

Motståndet sporrar, anser han. Han tvingas tänka i flera steg kring hur han ska närma sig personer. 

Annons Annons

– Det är viktigt att veta hur folk förhåller sig till varandra i den här miljön, vilka som kommer bra överens, vilka som är fiender.

Reportageboken Segra eller dö (Mondial förlag) bygger bland annat på anonyma källor inne i partiet. Ett långsiktigt källarbete precis som i annan bevakning – men ändå annorlunda. 

– Folk är väldigt rädda i den här miljön, för sina egna, och olika typer av repressalier. Det kan handla om att bli utsparkad från partiet, andra är oroliga för sin egen säkerhet. Jag tänker mycket på hur jag kan skydda personer jag har kontakt med.

Boken är David Baas andra om SD, den första kom val­året 2014. Den här gången vill han teckna en bredare bild av svensk nationalism. För vill man på riktigt greppa regeringsaspirerande Sverigedemokraterna måste man förstå hur djupt ideologiskt partiet är, enligt David Baas. 

– Det här är inte en politisk rörelse som vill göra det lite billigare att anlita rut- och rottjänster, utan en rörelse för vilken den nationalistiska kampen är på liv och död. De är övertygade om att svenskarna och svenskheten är hotade. Som Mattias Karlsson uttryckte det på Facebook handlar det om att ”segra eller dö”. Det är inte bara retorik, utan djupt känt. 

– Det är en nyckel för att förstå hur partiet agerar, och som till stor del kan förklara deras framgång.

Just nu vill alla bara prata om SDs förhållande till Ryssland och Putin. Är det dålig ­tajming för din bok?
– Nej, för det visar upp de konservativa tendenserna som finns i SD. Ska man söka en förklaring till varför det finns en viss rysstillvändhet inom partiet så tror jag att ett svar är att Putin är en stark ledare som står upp för nationalistiska, konservativa ideal. 

Vad driver dig att fortsätta undersöka de här miljöerna? 
– Det är inte längre ett politiskt randfenomen. Sedan ett drygt decennium har de verkligen flyttat fram sina positioner. Det angår alla som bor i det här landet.
 

Fler videos
Fler avsnitt