Gå direkt till textinnehållet

Därför ska Källkritikbyrån samarbeta med Facebook

Det svenska faktagranskningsinitiativet Källkritikbyrån inleder ett samarbete med Facebook om faktagranskning på plattformen.

Journalisterna Linnéa Jonjons, Åsa Larsson och Jack Werner drog 2014 igång Viralgranskaren, på tidningen Metro. Viralgranskaren blev i flera år en del i Facebooks samarbete med tredjepartsgranskare runtom i världen.

De senaste åren har Facebook inte samarbetat med någon svensk faktagranskare.

– När vi startade Källkritikbyrån funderade vi kring hur vi vill göra med den biten, och nu har vi bestämt att vi är öppna för att göra det igen. Facebook var intresserade när vi kontaktade dem, säger Åsa Larsson.

Annons Annons

Rent konkret kommer Larsson, Werner och Jonjons att göra sina faktagranskningar som vanligt, som publiceras på Källkritikbyråns sajt. I de fall de kan belägga att uppgifter spridda på Facebook inte stämmer kommer det att markeras på plattformen, och användaren kan välja att gå vidare och läsa deras granskning.

Hur ser du på kritiken mot att Facebook tjänar pengar på att släppa fram falska påståenden och nyheter?
– Det här är en del av hur de hanterar att det sprids falska påståenden på deras plattform. Det är klart att det alltid går att göra mer. Men när vi drog igång Viralgranskaren 2014 stod algoritmernas kranar mer vidöppna än idag, saker fick sådan enorm spridning. Efter det har man, upplever jag, skruvat åt kranarna. Men man får nog titta en bit framåt i tiden för att se hur det fungerat.

Hur stor skillnad tror du att ni kan göra?
– Jag tror att vi kan göra skillnaden att man kanske börjar tänka till innan man delar någonting, eller när man ser någonting. Det finns forskning visar att politiker i USA tänker ett steg till när de vet att det finns faktagranskare som nagelfar deras påståenden, säger Åsa Larsson.

Den som har invändningar mot Källkritikbyråns granskningar kan vända sig till redaktionen eller till Allmänhetens medieombudsman, påpekar Åsa Larsson.

– Vi har ansvarig utgivare – jag – och är anslutna till det medieetiska systemet, och till det internationella faktagranskarnätverket vars riktlinjer vi följer. Vi är också en redaktion med vanliga rättelseprinciper.

Fler avsnitt
Fler videos