Gå direkt till textinnehållet

Chockad över dålig telefonsäkerhet

- Jag blev chockad. Som journalist har jag många meddelanden på min telefonsvarare som inte är ämnade för andra.Det säger danska Journalistens chefredaktör Øjvind Hesselager efter tidningens avslöjande om hur lätt det är att hacka sig in i danska telefonsvarare.

Vid Danska Journalisten första redaktionsmöte efter semestern letade man efter en uppföljning på News of the World-skandalen. 

– Vi tänkte först att vi skulle intervjua Guardianjournalisten som avslöjade avlyssningsskandalen, men valde i stället en mer utmanande vinkel: Hur lätt är det att hacka en telefonsvarare? Sedan beställde vi ett program på nätet för några dollar. Och 40 minuter senare hade vår reporter hackat min telefon, berättar Øjvind Hesselager.

Med samtycke från användarna lyckades tidningen hacka sig in på bland annat  utrikesminister Lene Espersens särskilda rådgivares telefon, liksom Peter Hummelgaard Thomsens, ordförande för Danmarks socialdemokratiska ungdom.

-För mig var det chockerande att säkerheten är så dålig. Som journalist och redaktör har jag många meddelanden på min telefonsvarare som inte är ämnade för andra. Jag har övervägt att stänga av min svarare helt, men har i stället börjat använda pinkod som gör det svårare att hacka telefonen – men också mer besvärligt för mig att använda den.

Avslöjandet hur dålig telefonsäkerheten är har fått stort genomslag. Trots att nyheten släpptes samtidigt som det var stora oroligheter i London och aktuekurserna störtdök tog danska TV2 upp den i sin huvudsändning.

– Nästa dag fanns den i nästan alla landets tidningar. Men telefonbolagen har varit märkligt tysta…

 

 

Fler avsnitt
Fler videos